Nekoliko ljudi je u studenome 2008, nakon istrage, uhićeno u Prištini zbog trgovine organima. Dva liječnika i niz pomagača koji su se tim poslom bavili u proteklih desetak godina.  Iskaz je  dao turski 53-godišnji transplantacijski kirurg Dr. Yusuf Sonmez, koji je tu nelegalno gostovao. Govorio je da se radilo o većem broju presađivanja, koje su bile dobrovoljne i imale su humanitarni karakter.
Zbog takvih aktivnosti u Turskoj mu je već ranije zabranjen rad u javnom sektoru. Ranije je to isto radio s u Bakuu i Ekvadoru. Strani državljani dolazili su kako bi donirali ili dobili bubreg.

 


U siječnju 2011. dr. Sonmez je uhićen u Istanbulu i tužitelj je za njega zahtijevao 170 godina zatvora za 11 transplantacija u Poliklinici Medicus, Osuđen je  za zločin protiv života i zdravlja, krijumčarenje ljudima, trgovinu organima i osnivanje kriminalne grupe, u zadnjih desetak godina.

 

Dr. Yusuf Sonmez

 

Drugi  dio sudskog postupka proveden je u Prištini, gdje je EULEX-ov sud optužio petoricu Kosovara za učešće u ilegalnom presađivanju bubrega u istoj Poliklinici Medicus. Dvojica su 2013. osuđena na 7  i 8 godina zatvora, a ostali na manje kazne. Među optuženima bio je i raniji činovnik u ministarstvu zdravstva, kasnije oslobođen. Tužitelj je naveo da su u ustanovu dovođeni siromašni davatelji iz Turske, Kazahstana i Rusije, kojima je obećavana nagrada. Tako je dobiveno i transplantirano 30 bubrega u 2008. godini. Primatelji organa bili su pacijenti iz Poljske, Kanade i Izraela.