Zadnjih sedam godina Europska unija ulaže značajne napore, ljudske resurse i sredstva kako bi dodatno unaprijedila razvoj transplantacijskog sustava.

 

Iako Transplantacijski komitet u Vijeću Europe postoji već 30-ak godina, silni znanstveni razvoj i nova tx (transplantacijska) iskustva jednostavno zahtijevaju nove modele funkcioniranja. Tako neprekidno nastaju novi projekti, koji svojom primjenom znatno unapređuju sustav, čine ga učinkovitijim, što per se, jamči kvalitetu i otvara nove mogućnosti.

 

Tako je 2012. godine pokrenut zajednički ACCORD projekt (Achieving Comprehensive Coordination in Organ Donation throughout the European Union). Njega od početka koordinira španjolski ONT, a svrha mu je optimizirati doniranje organa i potencijal zemalja članica. Ukazuje se na potrebu još bolje suradnje među njima kako bi se što bolje  implementirale upute iz poznate direktive EU 53 iz 2010. godine.

ACCORD

 

 

Već toliko spominjana direktiva 53 upućuje na:

 

  • razvoj državnih registara radi kontrole živih donatora kako bi se razmjenjivali podaci i stvorio europski registar
  • poboljšati detekciju potencijalnih mrtvih davatelja u intenzivnim jedinicama
  • otvoriti mogućnost transfera znanja i iskustva razvijenih tx zemalja prema grupi europskih zemalja koje još nemaju dovoljno razvijeni vlastiti sustav (twinning initiative) – ovaj dio projekta koordinira francuski Agence de la biomédecine.

 

Poglavlje 6. Direktive 53 iz 2010. godine sadrži tzv. Twinning program (uparivanje). Ima za cilj unaprijediti praktičnu suradnju među zemljama EU u prijenosu znanja, iskustva i instrumenata na tx polju  po utvrđenim protokolima u ranije donesenom Akcijskom planu. Preporučuje uparivanje zemalja radi međusobne pomoći. Tako je uspostavljen odnos između iskusne Francuske i Bugarske za unapređenje sustava dobivanja organa, posebno u evaluaciji tog programa, kao i na unapređenju tx bubrega kod djece. Italija pomaže Cipar, Češku, Litvu i Maltu u akreditaciji transplantacijskih zdravstvenih ustanova. Nizozemska savjetuje Mađarsku u dodatnoj izobrazbi kirurga u prezervaciji organa.

 

twinning

 

Neki drugi europski projekti (uglavnom ograničenog trajanja):


Projekt FOEDUS, 2013. : Facilitating Exchange Of Organs Donated In EU 

 

Potiče prekograničnu suradnju među zemljama, razmjenu organa, razvoj zajedničkih informacijskih sustava i međusobno usklađivanje sustava.

 

FOEDUS

 

Projekt EFRETOS, 2011.  European Framework for Evaluation of Organ Transplantation

 Potiče efikasnost tx sustava i unapređuje komponentu sigurnosti.EFRETOS

 

 

 

Projekt EULID, 2009:  European living donation and public health

 

Ovaj projekt je razvijen kako bi se ujednačili europski pravni, etički standardi oko živih darivatelja radi njihove sigurnosti i očuvanja zdravlja.

 

EULID

 

 

 

 

Projekt ODEQUS,   2010.:  Organ Donation European Quality System
Cilj je odrediti indikatore kvalitete za davatelje nakon moždane smrti (DBD), nakon srčane smrti (DCD) i doniranja od živih (LD), kao i evaluirati kvalitetu cjelokupnog sustava prikupljanja organa.

 

ODEQUS

 

 

 

 

 

 

Projekt  ELIPSY  2009.:  Living donor psychosocial assesment 

 ELIPSY

Smisao projekta je brinuti se za kvalitetu doniranja od živih davatelja, kao  i psihosocijalna zaštita osoba u tom procesu; razviti metodologiju praćenja.

 

 

Projekt  COORENOR, 2009. Coordinating a European Initiative among national organizations for organ transplantation

 

Ima za cilj stvaranje mreže tx organizacija u zemljama EU da se usavrši sadašnji donacijski i tx sustav. Posebno se to odnosi na dobivanje i razmjenu organa. Koordinator sustava je talijanski CNT. Ovaj je projekt npr. ubrzao i pospješio razmjenu organa između Češke, Poljske, Italije i Francuske.

 

COORENOR