Londonski 60-godišnji pacijent Huseyin Ulucan je uspješno primio srce umrloga pacijenta čije je srce prestalo kucati. Ovo je izvedeno prije mjesec dana, po prvi puta u Ujedinjenom Kraljevstvu i po prvi puta u Europi. Do sada se srčani organ mogao dobiti samo od moždano mrtvog pacijenta s kucajućim srcem. Zahvat je vodio britanski kardiokirurg Stephen Large u Papworth klinici u Cambridgeshireu. Kaže da bi taj uspjeh u budućnosti mogao značajno povećati broj tx srca godišnje. Bio bi to vrijedan doprinos u aktualnom velikom nedostatku kadaveričnih organa.

 

 

Inače, drugi organi, poput jetre ili bubrega, dobivaju se od donora s nekucajućim srcem već 20-ak godina i predstavljaju značajni postotak ukupno dobivenih organa (NHBD – non heart beatinig donors). No, ovo je prvi puta da se na taj način dobilo i srce, čija je funkcija uspostavljena izvan tijela (OSC – organ care system) i zatim implantirano u primatelja.

 

Huseyin Ulucan NHBD primatelj srca

Pacijent Huseyin Ulucan nakon tx

 

 

TransMedics OSC

TransMedics OSC sustav

 

U zadnje vrijeme razvijeni je i usavršen TransMedics OSC sustav za održavanje vitalnosti organa u ekstrakorporealnim uvjetima, omogućio je uspješnu tx u oko 400 slučajeva u svijetu. Ovaj sustav omogućuje višestruko duže razdoblje hladne ishemije (vrijeme od vađenja organa do njegovog usađivanja). Vrijeme korištenja samo leda i perfuzija izgleda da pomalo ostaje za nama.

 

 

Izvor: The Telegraph, 2015

 

V. još:

https://www.youtube.com/watch?v=MJpitXgy0z4 

https://www.youtube.com/watch?v=vZNa_I4xBnk