Piše: Marija Crljenica – Veneruzzo,
edukatorica HDM-a, nastavnica medicinske škole

 

 

 

U sklopu svog programa Hrvatska donorska mreža organizira predavanja o donaciji i transplantaciji organa u svim srednjim školama  Istarske županije.

 

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta RH uvelo je nastavnu jedinicu o transplantaciji organa u sklopu predmeta Etike i Vjeronauka  trećim razredima srednjih škola, što je omogućilo znatno bolju  edukaciju mladih.

 

Jedna od bitnih uloga HDM-a je informiranje mladih i to ne samo  u smislu odgojno-obrazovnog procesa kroz predavanja, već i u smislu razvijanja humanosti i empatije za neizlječive bolesnike, kao i  razvijanje svijesti o mogućnosti našeg doprinosa u liječenju teških bolesnika.

 


Sredinom 2000-ih,  mladi  su najčešće dolazili na predavanja s utiskom da je donacija i transplantacija  isključivo ono što vide na Netu i televizijskim ekranima Zato je bilo potrebno proširiti razumijevanje i upoznati ih d realnim stanjem oko donacije i transplantacije organa. Na taj način smo postigli cjelovitu njihovu obaviještenost. Cilj je da učenici  nauče da je transplantacija jedini oblik liječenja terminalnih bolesnika , te  da dobiju jasne informacije o stanju  u svijetu i kod nas,  o važećim , o stavu religije,  te  o djelovanju  HDM-a, o donorskoj kartici i njenoj svrsi. Svrha predavanja je da im približimo i pomognemo osvijestiti humani odnos prema bolesnom i potrebitom  čovjeku , čije ozdravljenje neizravno ovisi o svima nama. Bez  informirane javnosti  nema transplantacijske medicine, a time ni liječenja takvih bolesnika.Koncepcija u radu s mladima se od začetka provedbe  potpuno promijenila  u odnosu na današnji način. U samom početku HDM je primijenila model edukacije po uzoru na Španjolsku, koja godinama prednjači u svojim dostignućima oko donacije organa i transplantacije. No, tim modelom nije bilo moguće obuhvatiti učenike svih škola. Iz tih razloga HDM je organizirala sistematska predavanja u svim trećim razredima srednjih škola Istarske županije po svojem programu.

 

Educirani učenici se upoznaju i razmjenjuju saznanja s drugim učenicima, u obitelji, među prijateljima,  poznanicima i opcenito u javnosti,  što se pokazalo vrlo učinkovitim, Oni već u samom početku razgovaraju o donaciji i transplantaciji, prilaze toj temi  s  pozitivnim  stavom.

 

Učenici,  javnost imaju pravo na informaciju, na određena saznanja kako bi mogli kompetentno sudjelovati i odlučivati, a naša je dužnost da im to približimo.

 

U cilju što boljeg obavještavanja javnosti,  HDM u suradnji s Medicinske školom u Puli, organizira obilježavanje  Dana transplantacije i donacije u RH, u Europi i u svijetu. Tom prigodom učenici Medicinske škole zajedno sa predstavnicima HDM-a i nastavnicama strukovnih predmeta, daju  građanima tražene informacije i informativni materijal.

 

 

učenice Med. škole

Dan darivanja u Puli

 

 

U svim su školama  ravnatelji i profesori prihvaćaju predavanja   izrazito  pozitivno, s preporukama da se s time nastavi. Ravnatelji  predavanja organiziraju na način da i drugi profesori  prisustvuju predavanjima. Oni pak  preporučuju svojim kolegama iz drugih predmeta da također poslušaju  predavanje.

 

U zadnjih  desetak godina  održana su predavanja u svim trećim razredima srednjih  škola  u  Istarskoj županiji. Sveukupno je obuhvaćeno 830 razreda, tj. više od 15 000 tisuća učenika.

 

Predavanja je od 2005. godine održavala  Marija Crljenica – Veneruzzo, strukovna nastavnica Medicinske škole u Puli, licencirana edukatorica Hrvatske donorske mreže, na inicijativu tadašnjeg predsjednika HDM-a  prim. Povrzanovića i današnjeg predsjednika dr. N. Žgrablića. Predavanja u pulskim srednjim školama provode specijalizanti anesteziologije Pulske bolnice, koji su isto tako licencirani edukatori HDM-a.

 

Tijekom školske godine 2013/14. predavanja su održavana i u srednjim školama u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku, a provodili su ih studenti medicine, educirani u HDM-u.

 


 

 

Cilj predavanja je, dakle, edukacija mladih, informiranje javnosti, postizanje saznanja i razvijanje svijesti o postmortalnom darivanju organa kao općeg doprinosa u liječenju teških i terminalnih bolesnika.