9h – UMRLI PACIJENT JE U STANJU MOŽDANE SMRTI

Unatoč svim naporima medicinskog osoblja, pacijent je u stanju utvrđene i zakonski potvrđene moždane smrti.

 

10h – UMRLI JE POD NEPREKIDNIM TRETMANOM U JEDINICI INTENZIVNOG LIJEČENJA

Postoje preduvjeti da se dobiju organi za transplantaciju. Do donošenja odluke o uzimanju organa, liječnici-reanimatolozi,  uz  tehnološku podršku i trajni nadzor, održavaju organe u funkciji.

14h –  OBITELJ SVJEDOČI  DA JE UMRLI PODRŽAVAO DARIVANJE ORGANA

Transplantacijski koordinator provjerava zakonski upostavljenu državnu listu odbijanja darivanja organa u Ministarstvu zdravlja. Ako umrloga ovje nema na popisu, pristupa se obitelji kako bi se od nje doznao stav pacijenta o doniranju, kao i stav bliskih rođaka o tome (roditelji, bračni drug, djeca).

 

Ovo je presudni trenutak. O pozitivnom odgovoru najbliže obitelji, koji ima zakonsku težinu, ovisi čitavi daljnji postupak. Medicinski tim ima ograničeno vrijeme za razgovor s obitelji, jer je organe u funkciji moguće održavati samo kraće vrijeme. Osim toga, u klimi visoke emocionalne napetosti, svi moraju djelovati s naglašenom obzirnošću.

 

Ako bliska rodbina ne zna za potpisanu donorsku karticu umrloga ili pak njegov eksplicitni stav o darivanju organa, od nje se neizravno može doznati o tome pacijentovom  stavu. Ako se takva dozvola konačno dobije, ide se prema ekstrakciji organa. U suprotnome, medicinski tim prekida tehnološko održavanje funkcije organa.

 

17h –  LABORATORIJSKA ANALIZA KRVI DAVATELJA

Uzmu se uzorci umrlog pacijenta za serološku analizu – provjerava se da li ima elemenata prenosivih bolesti (hepatitis C, AIDS, …).  Stanje organa se analizira uobičajenim načinom – ultrazvučnim pregledom i/ili skenerom , …, kako bi se odredila veličina i morfološki izgled organa. Nakon toga se specifičnim testovima provjerava njihova funkcija. Neizostavno je potrebno da davatelj i primatelj budu iste krvne grupe.

 

Ovo će poslužiti za procjenu pogodnosti organa za implantaciju određenom primatelju, po morfološkim i imunosnim karakteristikama. Što su podudarnosti bolje, izgledi za uspjeh su veći.

 

19h – KOORDINATORI  VODE PROCES  DOBIVANJA ORGANA

Alokacija organa provodi se po određenim i zacrtanim uzusima. Državni koordinacijski  transplantacijski centar u Ministarstvu zdravlja započne traženje  ustanove s pripadajućim potencijalnim primateljem, najprije u Hrvatskoj, a onda u okviru Eurotransplanta. Sve se mora odvijati brzo, kako bi održavanje organa, u tijelu davatelja, pa izvan tijela u transportu, trajalo što kraće.

 

Kada se kompjutorskom selekcijom nađe odgovarajući primatelj organa i bolnička ustanova kojoj pripada, započinje se s organiziranjem kirurških ekipa i transporta organa.

 

20h –  ORGANI SU UZETI IZ MRTVOG TIJELA

Kirurški proces dobivanja organa obavljaju iskusni timovi u operacijskim dvoranama, u uvjetima uobičajenim za žive bolesnike. Operacija se završava na isto takav način. Nakon postupka, tijelo se predaje obitelji radi ukopa.

 

00h ORGANI SE PRENOSE DO CILJANE BOLNICE PRIMATELJA

Organi se stavljaju u rashladne kutije s temp. od 4 Celzijevih stupnjeva. Transportiraju se najbržim i najkraćim putem do ustanove u kojoj će se transplantirati,  kopnom ili zrakom. Ulogu igra svaki sat. Razdoblje od vađenja organa do njihovog usađivanja različito je po organima: do 4 sata za srce, oko 15 sati za jetru, 6 sati za pluće, do 30-ak sati za bubreg.

 

03h –  KIRURŠKE EKIPE IMPLANTIRAJU ORGAN

Usađivanje organa u primateljskoj bolnici odvija se na uobičajeni način kirurškog postupka.  Kada organ stigne, kirurška ekipa je potpuno spremna. Ova operacija, s brojnom kirurškom ekipom, može potrajati i 12 sati. Potrebno je organu omogućiti opskrbu priključenjem na krvnu cirkulaciju primatelja. Time se organ postepeno zagrijava i ovo predstavlja vrlo osjetljivu fazu postupka.

 

 

Op. ur.: u tom sabijenom procesu simultano sudjeluje do 250 ljudi raznih struka i specijalnosti

 

Za svaku osobu koja dobije organ, ovaj trenutak predstavlja njegov

NOVI ŽIVOTNI POČETAK