Urednik

 

Kod dobivenih kadaveričnih organa, snažni ograničavajući faktor predstavlja razdoblje hladne ishemije od 3-6 sati za srce i pluća i nešto duže za jetru. Zbog toga se transport u pravilu odvija zrakoplovom, često se gube organi, ne dolaze do idealnog primatelja ili pak dolaze do njega u nepredvidivo pogoršanom stanju. Prijenos organa u ledenoj komori onemogućuje uvid u stanje njegovog vitaliteta do trenutka usađivanja.

 

S aktualnim načinom brige za dobiveni organ uspije se iskoristiti manje od polovice ekstrahiranih srca i svega oko 20% pluća. Nova, napredna, medicinska tehnologija usporedno s novim znanjima omogućit će velike promjene u probiru organa i njegovom održavanju za vrijeme transporta u dobrom stanju.

 

Tvrtka TransMedics u SAD-u razvija prenosivi visokotehnološki sustav za perfuziju organa nakon kadaverične ekstrakcije, koji koristi toplu krv davatelja i omogućuje održavanje transplantata živim. Time se iz procesa isključuje razdoblje hladne ishemije. Visokotehnološki medicinski TransMedicsov proizvod nosi ime OCS – Organ Care System. Novorazvijeni sustav omogućuje održavanje srca, pluća ili jetre u optimalnom stanju i nakon tjelesne ekstrakcije, s bežičnom bluetooth kliničkom evaluacijom i vanjskim upravljanjem. U razdoblju do implantacije, srce i dalje kuca, jetra proizvodi žuč.

 

Aparat_2

Organ Care System, OCS

 

OCS sustav omogućuje produženje vremena izvantjelesnog transporta organa do primatelja, omogućuje neprekidno praćenje funkcije organa za vrijeme prijenosa,  a po potrebi omogućuje čak i poboljšanje stanja ekstrahiranog organa. Novorazvijena tehnologija u potpunosti simulira uvjete koje je organ imao u tijelu davatelja prije ekstrakcije. Sustav osigurava krvnu oksigenaciju i pulzirajući protočni sustav. Posebno pripremljene otopine osiguravaju optimalno prihranjivanje potrebnim tvarima. Omogućen je odgovarajući stupanj zagrijavanja, vlažnosti i zaštita od kontaminacije u jednokratnim komorama.

 

Aparat_2

Bežična upravljivost procesima

 

Sustav omogućuje neprekidnu biokemijsku i metaboličku procjenu, što uključuje i oporavljanje organa ex vivo, kako bi se organ doveo u najbolje stanje prije same implantacije. Ovaj tehnomedicinski projekt je u SAD-u službeno u razvoju. Do sada je testiran u Europi i Australiji i ispitan je na 400 provedenih tx postupaka – rezultati su ohrabrujući.

 

 

Prolazi, dakle, vrijeme hladne ishemije i transporta organa u komori s ledom. Pred nama je razdoblje održavanja organa u optimalnim fiziološkim uvjetima, s potpunim i neprekidnim uvidom u njegovo biološko stanje i vanjskim upravljanjem. Ovakav razvoj omogućuje pravovremenu selekciju organa, kao i produženje vremena transporta i iskoristivosti režnja do čak 24 sata.

 

OCS

Pluće u jednokratnoj foliji

 

U KBC-u Zagreb već više od godinu dana teku pripreme za primjenu ove tehnologije.

 

Izvor: TransMedic, Priprema na Rebru