Piše: prim. mr. sc. dr. Igor Povrzanović, kirurg

 

 

U Pensilvaniji je, u 90-oj godini života, umro medicinski besmrtnik Thomas Starzl. Češkog porijekla. rođen je 1926. u Le Marsu u Iowi. Nakon medicinskog studija u Montani, radio je u Chicagu i Baltimoreu, na Floridi i u Denveru, gdje je 1963. prvi puta u povijesti transplantirao jetru  Tu je Starzl izveo i preko tisuću transplantacija bubrega. U dvije velike denverske klinike izveo je kasnije preko dvije stotine transplantacija jetre. Ovo je otvorilo veliku nadu za bespomoćne terminalne bolesnike.  1968. je učinio prvu kombiniranu transplantaciju jetre i bubrega.

 

 

Svoje znanje prenosio je na mlađe svojom velikom  marljivošću i rijetko viđenom energijom. Zračio je nezadrživim medicinskim napretkom. Starzl je rano uočio značajnu ulogu imunosupresije. Postepeno i oprezno, ali odvažno, uvodio je antilimfocitni serum, azatioprin, ciskosporin, tacrolimus ..

 

60-ih godina je jednom od suradnika definirao ulogu,  koja gotovo u potpunosti odgovara današnjem transplantacijskom koordinatoru. Nastojeći doći do kadaveričnih organa, napisao je: “Uskoro neće biti opravdano korištenje živih davatelja – da li je etično štetiti živima umjesto uzimati organe od umrlih?”

 

Preselio se u Pittsburgh 1981. godine, gdje se posvetio i znanstvenom istraživanju, posebno na polju himerizma.

 

Godine 1983. objavio je kiruršku tehniku multiorganske eksplantacije, koja je omogućila dobivanje niza organa radi presadbe brojnim primateljima. Ta se inovativna tehnika u svom osnovnom konceptu koristi i danas. Prvi je, 1984. godine, u istom aktu transplantirao srce i jetru.

 

 

Starzl i supruga Joy

Starzl sa suprugom Joy

 

 

Starzlov životni opus predstavlja najveći pojedinačni doprinos eri transplantacije organa. Svi njegovi radovi naišli su na globalno priznanje i široku primjenu. Jedan je od najcitiranijih znanstvenika u kliničkoj medicini. Starzl je transplantaciju organa učinio u svijetu prihvaćenim načinom liječena.

 

Svoja iskustva opisao je u neobično vrijednim,  autobiografskim knjigama “Tisuću godina, tisuću ljudi” i „The puzzle people“. Svojim radom donio je život i nadu ogromnom broju bolesnika.