EDUKACIJSKE AKTIVNOSTI HDM-a

2310, 2017

KRENUO EUROPSKI PROJEKT EUDONORGAN

 

Piše: dr. Nikola Žgrablić, predsjednik HDM-a

 

 

U rujnu 2017. počeo je projekt EUDONORGAN koji je pokrenula Europska Unija na inicijativu Europskog parlamenta s ciljem porasta stope doniranja organa u Europi. Riječ je međunarodnom konzorciju vodećih europskih zemalja za područje transplantacije organa.

 

Projekt se sastoji od dvije glavne aktivnosti. Prva je Train the trainers, koju vode Barcelonsko sveučilište i barcelonski Donation and Transplantation Institute (DTI).  Druga je aktivnost Social Awarenes,  koju vode Institut za transplantaciju organa i tkiva Republike Slovenije i Institut za transplantaciju i biomedicinu Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske. Cilj je organizirati šest događaja u Europi koji će podići svijest u javnosti o doniranju i transplantiranju organa.

 

[…]

2705, 2017

OZNAČEN DAN DARIVANJA I PRESAĐIVANJA ORGANA I TKIVA U HRVATSKOJ

 

Danas je u Puli označen Dan darivanja i presađivanja organa i tkiva, 26. svibnja. Na Trgu Republike postavljen je štand, na kojem su aktivisti Hrvatske donorske mreže, kao i učenici pulske Medicinske škole sa svojim profesorima objašnjavali značenje darivanja organa u svrhu liječenja teških i terminalnih bolesnika.

 

Ovo je samo dio takvih događanja po cijeloj zemlji.

 

[…]

301, 2017

HRVATSKA NOSITELJ NOVOG EUROPSKOG PROJEKTA O DARIVANJU ORGANA – EUDONORGAN

 

Urednik

 

Nepunih dva mjeseca nakon Konferencije o potrebi unapređenja presađivanja organa u Europi, koja je održana u Bruxellesu 18. listopada 2016. na inicijativu našeg europarlamentarca Ivana Jakovčića, potaknut  je novi institucionalni pomak.

 

Europski parlament pokrenuo je projekt pod imenom EUDONORGAN, a podržala ga je Europska komisija […]

1912, 2016

ODRŽAN JE 3. INTERMEDIATE TRAINING COURSE IN TRANSPLANT COORDINATION

 

Piše: predsjednik HDM-a, dr. Nikola Žgrablić

 

Od 2. do 4. studenoga 2016. u Art hotelu u Splitu, održan je 3. Intermediate training course in transplant coordination, u suorganizaciji Ministarstva zdravstva, Hrvatske donorske mreže i TPM-DTI (Transplant Procurement Management – Donation and Transplantation Institute) fundacije iz Barcelone.

 

[…]

512, 2016

S PRVOG TX KONGRESA U HRVATSKOJ

Urednik

 

Dana 2. i 3. prosinca 2016. g. održan je u Zagrebu I. Kongres Hrvatskog društva za transplantacijsku medicinu. Kongres je okupio veliki broj stručnjaka s tog područja, s obiljem predavanja i izlaganja koji govore o aktualnom stanju ove uspješne medicinske grane.

Program: http://hdtm.hr/kongres/public/files/program.pdf 

 

Zahvaljujući izvrsnoj organizaciji , kao i nedvojbenoj javnoj podršci, Hrvatska ima najbolje svjetske rezultate u prikupljanju i presađivanju solidnih organa. Postignuta je stopa od 40 donora na milijun stanovnika (porast od 13%) i taj broj značajno raste svake godine. (Nedavno su ti podaci istaknuti na Transplantacijskoj konferenciji u Europskom parlamentu  – listopad/2016.) http://www.hdm.hr/2016/10/29/odrzana-konferencija-o-transplantaciji-u-europskom-parlamentu/

 

 

[…]

2911, 2016

Izvješće iz Dubrovnika

 

Piše:  

Marija Crljenica – Veneruzzo, bacc.med.techn.

 

 

Jedan od važnih projekata HDM-a je edukacija učenika trećih razreda srednjih škola, nakon  što je  Ministarstvo znanosti i obrazovanja na našu inicijativu, u tim razredima u Hrvatskoj propisalo  nastavnu jedinicu o donaciji i transplantaciji organa u sklopu predmeta Etike i Vjeronauka.

 

[…]

2804, 2016

PRESJEK POTEŠKOĆA U KADAVERIČNOJ TRANSPALANTACIJI U SVIJETU

HDM 2016, Igor Povrzanović

 

 

1702, 2016

HDM PROVODI SUSTAVNU EDUKACIJU U SREDNJIM ŠKOLAMA

 

Piše: Marija Crljenica – Veneruzzo,
edukatorica HDM-a, nastavnica medicinske škole

 

 

 

U sklopu svog programa Hrvatska donorska mreža organizira predavanja o donaciji i transplantaciji organa u svim srednjim školama  Istarske županije.

 

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta RH uvelo je nastavnu jedinicu o transplantaciji organa u sklopu predmeta Etike i Vjeronauka  trećim razredima srednjih škola, što je omogućilo znatno bolju  edukaciju mladih.

 

Jedna od bitnih uloga HDM-a je informiranje mladih i to ne samo  u smislu odgojno-obrazovnog procesa kroz predavanja, već i u smislu razvijanja humanosti i empatije za neizlječive bolesnike, kao i  razvijanje svijesti o mogućnosti našeg doprinosa u liječenju teških bolesnika.

 

[…]

1602, 2016

ŠTO SU TRANSPLANTACIJSKI KOORDINATORI

 

Transplantacijski koordinatori su ključni ljudi u donacijskom procesu. Bez njihove edukacije, motiviranosti i njihovog rada, transplantacijska medicina nema dovoljan broj organa za transplantaciju.

 

Ranih 60-ih godina prošlog stoljeća pojavili su se u SAD-u prvi transplantacijski koordinatori, dakle osobe zadužene za prikupljanje organa. Prekretnica je bila 1984. godina, kada je u Španjolskoj, odnosno Kataloniji, osnovan prvi tim transplantacijskih koordinatora. Radi se o prvim transplantacijskim koordinatorima kakve danas poznajemo. Dakle, unutarbolničkim koordinatorima, većinom intenzivistima ili anesteziolozima, kojima je glavni zadatak pronalaženje donora. To je ujedno i začetak takozvanog „španjolskog modela“, kakav je prihvatio velik broj europskih zemalja, među njima i Hrvatska.

 

[…]

2112, 2015

Intermediate TPM (Transplant procurement) tečajevi

 

Od 2014. godine, Hrvatska donorska mreža, u suradnji s TPM-DTI fundacijom (Transplant  Procurement menagement – Donation and Transplantation Institute ) i Ministarstvom zdravlja RH, održava Intermediate TPM tečajeve  za transplantacijske koordinatore iz Hrvatske, BiH, Srbije, Crne Gore i Makedonije, a od 2015. i za one iz Bugarske, Rumunjske i Moldavije. Programom je obuhvaćen cijeli transplantacijski proces, s naglaskom na davatelje organa. U tri dana održavaju su predavanja o organizacijskim procesima transplantacije organa, detekcije donora, te njegove evaluacije, pa preko postavljanja dijagnoze moždane smrti, održavanja donora i razgovora s obitelji, do samog čina eksplantacije, pravila raspodjele organa i alokacijskih kriterija. Osim toga, održale su se i tri radionice, i to o pronalaženju donora, o razgovoru s obitelji i o postavljanju dijagnoze moždane smrti s održavanjem donora.

 

[…]

Load More Posts