O TRGOVINI LJUDSKIM ORGANIMA

2009, 2016

U IRANU DOZVOLJENA KUPOPRODAJA ORGANA – PRIHVATLJIVI MODEL?

UREDNIK

 

Iran ima razvijeni sustav dobivanja organa od živih darovatelja, a manjim dijelom od umrlih. To je jedina zemlja u svijetu koja dopušta izvjesni stupanj otvorene kupoprodaje organa. Tim obrascem u potpunosti je, već od 2000. godine, riješeno pitanje prikupljanja organa za presađivanje do te mjere, da liste čekanja uopće nema.

 

Sasvim je drugo pitanje, da li je iranski model prihvatljiv za druge zemlje i koji se elementi takvog modela eventualno mogu koristiti u nedostatku toliko potrebnih organa.

 

KRATKA POVIJEST

 

[…]

205, 2016
  • Santiago de Compostela_1

DONESENA KONVENCIJA O BORBI PROTIV TRGOVINE LJUDSKIM ORGANIMA

 

U Santiago de Composteli, u Španjolskoj,  je 25. ožujka o.g. pod okriljem Vijeća Europe donesena Konvencija o borbu protiv trgovine organima, koja ima za cilj borbu protiv takve prakse u svijetu. Konvencija istovremeno donosi mjere za zaštitu žrtava takve trgovine i potiče međunarodnu suradnju na tom planu.

 

[…]

1804, 2016

TX „TURIZAM“ IMA VISOKU STOPU SMRTNOSTI – OBVEZNO IZVJEŠĆIVANJE

Ovaj tjedan je u Madridu  završen susret transplantacijskih stručnjaka iz 25 zemalja svijeta. Na tom skupu su razmatrane mjere koje treba poduzeti kad postoji sumnja u transplantaciju učinjenu s organom dobivenim nedozvoljenom trgovinom, sve kako bi se ta praksa spriječila.

 

Računa se da je oko 10 % svih obavljenih transplantacija godišnje u svijetu obavljeno organima od živih davatelja iz nelegalnih izvora. Posljedice trpe i davatelj i primatelj. Davatelj ostaje bez parnog bubrega i tako pokušava izaći iz ekstremnog siromaštva, a primatelj razvija visoku stopu komplikacija. Najčešća je često fatalna infekcija, otporna na antibiotike, koja se kasnije teško liječi u zemlji iz koje je primatelj došao. Ovo se događa u 40-70% slučajeva, od kojih gotovo polovica završava fatalno.

 

[…]

1504, 2016

KAKO LIJEČNICI OCJENJUJU KUPNJU ORGANA

 

American Journal of Transplantation, 2015

Autori: Ambagtsheer, Van Balen, Duijst-Heesters, Massey, Weimar

 

 

Zanimljiva je anketa među liječnicima oko učestalog odlaska bolesnika u inozemstvo radi traženja mogućnosti transplantacije. Provedena je u Nizozemskoj, koja ima razmjerno nisku stopu prikupljanja organa od umrlih (oko 16 na mil. stan.).

 

Zdravstveni radnici mogu odigrati ulogu  u identifikaciji takvih pacijenata i prevenciji te pojave, no nejasna granica između njihovih prava i obveza sputava njihovu ulogu. Rezultati ovog ispitivanja daju nizozemski presjek u odnosu liječnika prema tom fenomenu, njihovom iskustvu, poznavanju legislative i potrebe za smjernicama  djelovanja.

 

[…]

2001, 2016
  • Bernd Borchardt

KRONOLOGIJA ISPITIVANJA SPORNIH DOGAĐAJA NA KOSOVU

Sumnje u trgovinu organa na Kosovu i spominjana „žuta kuća odnose se na navodno uzimanje organa od nestalih ljudi za vrijeme i poslije rata 1998-99.

ISTRAGE

Američki novinar Michael Montgomery u svojoj istrazi spominje izjave svjedoka , koji su nakon završenog rata navodno prevozili tijela u Albaniju. Neki njegovi izvori upozoravali su na malu seosku kuću (nazvanu kasnije žuta kuća) u albanskom selu Rripë . Ova saznanja proslijedio je UNMIK-u (United Nations Interim Administration Mission in Kosovo). Grupa istražitelja posjetila je tu kuću 2004. godine i naišla na neke tragove,a ukućani o tome nisu dali objašnjenje. Nije bilo  konkretnih rezultata. UNMIK je pozvao srbijanske istražitelje da zajedno istraže pitanje „žute kuće“.

[…]

Load More Posts