PODACI EUROTRANSPLANT

OZNAČENA 10-GODIŠNJICA PRIPADNOSTI EUROTRANSPLANTU

 

Na Nacionalni dan darivanja organa i tkiva  u Hrvatskoj, 26. svibnja, u Zagrebu je svečano obilježena 10-godišnjica članstva Hrvatske u Eurotransplantu.

 

Na skupu su bili prisutni predsjednik Eurotransplanta dr. Bruno Meiser, hrvatski ministar zdravstva dr. Kujundžić, državna transplantacijska koordinatorica dr. Mirela Bušić, predsjednik Hrvatskog društva za transplantacijsku medicinu dr. Kocman i drugi.

 

U više je navrata istaknuto da je Hrvatska u zadnjih deset godina postigla zavidne uspjehe u prikupljanju i presađivanju organa. Ovo se danas spominje kao „hrvatski model“ iz kojeg mnoge zemlje danas pokušavaju primijeniti najbolje. Na skupu su prezentirani i izuzetni podaci naše zemlje za prošlu godinu. Realizirano je 150 davetalja (35 na milijun stanovnika), a ukupno su presađena 354 organa. Presađivanjem organa “život na dar” dobilo je gotovo dvjestotinjak primatelja.

 

[…]

01.06.2017|

SRBIJA POSTALA EUROTRANSPLANTOV PRIDRUŽENI ČLAN

 

Srbija je 25. siječnja o.g. postala pridruženi član velike europske organizacije za alokaciju i razmjenu organa za presađivanje, Eurotransplanta, čiji je član i Hrvatska još od 2007. godine.

 

Srbijansku delegaciju je vodio ministar zdravstva Zlatibor Lončar sa svojim stručnim suradnicima. Dogodilo se to u austrijskom Albachu, gdje je vodstvo Eurotransplanta odlučilo uspostaviti usku suradnju sa srbijanskim zdravstvenim vlastima na rok od godine dana, bez obzira što svi kriteriji za članstvo nisu ispunjeni. Cilj je u ovoj zemlji pomoći unapređenju prikupljanja organa i transplantacijskog liječenja. Srbija, naime, ima svega tri donora na mil. stanovnika, a za članstvo u ET potrebno je imati najmanje deset, no i osigurane mnoge druge preduvjete.

 

[…]

27.01.2017|

GODIŠNJA SKUPŠTINA EUROTRANSPLANTA

 

Ove godine, godišnja skupština Eurotransplanta će se održati u Leidenu od 29. rujna.

Program: https://www.eurotransplant.org/meeting/ 

 

ET annual meeting

 

 

Pregled godišnje skupštine 2015. godine

 

20.06.2016|

Prilog razumijevanju alokacije organa

 

ET_1

 

Radi boljeg razumijevanja alokacije organa, izabrali smo Eurotransplantov model organizacije i kompjutorskog sustava za izbor primatelja.

 

Eurotransplantov alokacijski centar: Leiden, Nozozemska:

 

 

 

[…]

01.06.2016|

EUROTRANSPLANTOVI REZULTATI ZA 2015. GODINU

Broj davatelja na milijun stanovnika 2015. godine:

 

 

 

ET davatelji 2015

 

 

 

11.04.2016|

O stopi doniranja

stopa donir. 2014

Izvor: Eurotransplant

 

11.04.2015|

STOPA DAVALAŠTVA OD UMRLIH (na mil. stanovnika) do 2013.

Stopa davalaštva od umrlih, 2013.

11.04.2014|

Stopa kadaveričnog doniranja 2010/2011.

ET-2011-Per-Country

 

27.05.2012|

EUROTRANSPLANT – KAKO FUNKCIONIRA RASPODJELA ORGANA

U ET-u postoji jedinstvena lista čekanja. Na njoj se nalazi otprilike 15 tisuća pacijenata. Tako je moguće da svaki prikupljeni organ nađe odgovarajućeg primatelja, temeljem savršene kompatibilnosti.

 

Eurotransplant godišnje alocira oko 7 tisuća organa. Zahvaljujući dobroj  organizaciji, organi se mogu osigurati i hitnim bolesnicima, kao i djeci, te pacijentima s rijetkim biološkim karakteristikama.

[…]

23.06.2011|

ŠTO JE EUROTRANSPLANT

Eurotransplant je međunarodna neprofitna zaklada za pomoć pacijentima iz Austrije, Belgije, Hrvatske, Njemačke, Luksemburga, Nizozemske i Slovenije. Ona uključuje suradnju svih transplantacijskih ustanova, tipizacijskih laboratorija i donorskih bolnica, koje su uključene u transplantacijski proces. Pokriva područje od blizu 130 mil. stanovnika.

 

Organizaciju vodi Skupština, Upravno vijeće i Predsjedništvo. Nezavisne organizacije provode strogi godišnji nadzor.

 

EUROTRANSPLANT

Eurotransplant ima za cilj aktivnost i koordinaciju kako bi se davatelji organa optimalno iskoristili. Distribucija organa je temeljena na pomno razrađenim medicinskim i etičkim kriterijima. Znanstvenim istraživanjima i odgovarajućim vođenjem, ET ima za cilj neprestano poboljšanje ukupnih. transplantacijskih rezultata.

 

ET_1

 

 

 

 

19.03.2011|
Load More Posts