Događa se da po prvi puta obitelj umrlog dolazi u situaciju razmišljati i odlučivati o

  • moždanoj smrti,
  • prekidanju disanja
  • mogućnosti davanja organa za presađivanje

 

POTREBNO JE ZATO O TOME ZNATI VIŠE!

 

EVO NEKOLIKO ODGOVORA NA ČESTA PITANJA!

 

Pitanje: zdravstveno osoblje otvoreno nam je reklo da da je naš član obitelji umro. Kako liječnici znaju da je mrtav, ako respirator i dalje rad?
Odgovor: liječnici provode mnoge propisane testove kako bi to dokazali. Pacijent nije pri svijesti, ne diše, nema reakcija zjenica na svjetlo i nema odgovora na bolne podražaje.

 

P. Ako je bolesnik moždano mrtav, što to zapravo znači?

O. Kada je bolesni moždano mrtav, njegov mozak više ne dobiva kisik. Mozak više ne funkcionira, niti ima izgleda da se to izmjeni. No, to ne znači da njegovi organi, srce, jetra ili bubrezi, ne mogu dalje funkcionirati, no samo uz strojnu podršku suvremene medicinske tehnologije, i to najviše nekoliko dana. Ovi organi mogu biti presađeni drugom čovjeku.

 

P. Uvijek smo shvaćali da kad bolesnik umre, njegovo srce više ne radi. Ako je bolesnik moždano mrtav, kako to da njegovo srce i dalje kuca?

O. Srce ima svoj autonomni elektrostimulator, koji je neovisan o mozgu. Ako njegovo tkivo prima kisik, tada ono može izvjesno vrijeme dalje kucati. Čak i ako ga se izvadi, srce može, u posebnoj otopini, dalje kucati.

 

P. Kako se rad srca može izvana održavati?

O. Disanje i dovod kisika u pojedine organe, ali ne i u mozak, može se održavati medicinskom tehnologijom.

 

P. Da li će prekid disanja aparatima smanjiti bolesnikove izglede?

O. Kada je osoba moždano mrtva, ona je mrtva, to je smrt. Mozak se ne može oporaviti. Održavanje disanja respiratorom samo daje lažni utisak da je pacijent živ.

 

P. Koji je službeni trenutak smrti – kada se definira smrt ili kada srce prestane kucati?

O. Trenutak smrti je onda kada liječnici to pismeno, komisijski konstatiraju. Srce pritom može još kucati. Zakonski i medicinski to je trenutak bolesnikove smrti.

 

P. Može li se to sve događati izvan bolnice?

O. Ne, dijagnosticiranje moždane smrti i održavanje organa u funkciji moguće je samo unutar intenzivnih jedinica u razvijenim bolničkim ustanovama sa suvremenom opremom i iskusnim i odgovornim liječnicima. Sve ostalo je nemoguće i predstavlja samo plod mašte.

 

P. Koliko pojedini organi mogu ostati u funkciji kod moždano mrtvog bolesnika?

O. Vrlo kratko vrijeme, riječ je uglavnom o najviše 1-2 dana.

 

P. Ima li dokumentiranih slučajeva da je bolesnik, koji je proglašen moždano mrtvim, oživio i nastavio normalnim životom?

O. Ne. Kada čujete o bolesniku, koji se oporavio, tada je jasno da je on bio živ, bio je samo u dubokoj komi, no sa smanjenim moždanim funkcijama, što je poznato i ne rijetko stanje.

 

P. Kako se moramo ponašati, rastrgani između nade i gubitka?

O. Katkad moramo prihvatiti stvari kakve one jesu. Ne možemo ih promijeniti. Kada je proglašena moždana smrt, to je kraj. Lažna nada čini mnogo štete i ona odgađa razdoblje tuge ovo pak onemogućuje emotivni oporavak.

 

P. Liječnici su nam rekli da je naš rođak mrtav, a prijatelji nam kažu da uvijek ima nade.

O. Ljudi često govore ono što nije od koristi. Prijatelji imaju dobru namjeru, no često stvari nedovoljno razumiju.

 

P. Da li liječnici otežavaju tragediju, pitajući nakon smrti pacijenta, njegovu obitelj za dozvolu za uzimanje organa?

O. Dobivanje organa od umrlog omogućuje, nakon transplantacije, život drugoj osobi. Ovo daje obitelji umrlog mogućnost da u tim časovima tragičnog gubitka pomognu teškim i terminalnim bolesnicima.

 

P. Hoće li se kasnije objaviti koji su organi iskorišteni i kome su presađeni?

O. Imena osobe davatelja i osobe primatelja nastoje se zadržati tajnom, no na izričit zahtjev obiju obitelji, ne moraju ostati tajnom pod svaku cijenu.

 

P. Da li moždano mrtav bolesnik osjeća bol pri uzimanju organa?

O. Ne, osoba je mrtva i ne osjeća nikakvu bol.

 

P. Što se događa ako obitelj, kod moždano mrtvog bolesnika, ne dozvoli uzimanje organa.

O. Tada se tehnološka medicinska podrška prekida i kucanje srca prestane odmah nakon toga. S mrtvim tijelom se dalje postupa uobičajeno sa svim potrebnim obzirom.

 

P. Što se događa ako obitelj pristane na uzimanje organa?

O. Tada se rade tkivne analize radi transplantacije i mrtvoj osobi pristupaju transplantacijski kirurzi koji organe dobiju na način svakog složenijeg operacijskog zahvata.