13. 4. 2012.

Kada bi pitali građanina Njemačke da li su voljni pristati na doniranje organa poslije smrti, odgovorili bi pozitivno. No kada dođe takva situacija, pozitivni odgovor obitelji se dobiva rijetko. Samo 25% građana ima donorsku karticu. Ona se inače može dobiti u svakoj samoposluzi.

 

Ova zemlja ima stopu od svega 15 davatelja na milijun stanovnika. Daleko od dovoljnoga. Vlast priprema poticajni zakon koji je već prošao oba parlamentarna doma i očekuje se da bude prihvaćen do jeseni.

 

Građani iznose mnoge razloge zašto nisu skloni donaciji. U jednoj anketi iz 2010. godine, 62% ispitanika ne želi sada razmišljati o tome, trećina njih ne želi sebe opterećivati pitanjima smrti, dok jedna trećina drži da možda neće, ukoliko pristanu na doniranje, biti u danom trenutku liječeni u punom intenzitetu.

 

Njemački ministar zdravstva izjavio je nedavno da vlasti ne žele prisiljavati građane u tako etički osjetljivom pitanju, no moraju se uložiti veći napori za potpuno informiranje javnosti. Posebno treba objasniti zašto je potrebno povećati prikupljanje organa za presađivanje.

Izvor: DW

 

Op. ur.: Hrvatska veliku javnu akciju provodi još od 1996. godine. Ona je dala izvrsne rezultate već početkom 2000-ih godina. Stope doniranja su, neprestanim informiranjem javnosti i provjerenim zakonskim okvirom, među najboljima u svijetu.