Uloga DICG-a (Promatračke grupe Istanbulske deklaracije, Declaration of Istanbul Custodian Group) pratiti postizanje ciljeva Deklaracije u Istanbulu (2008.). DICG je osnovana 2010. godine i djeluje u okviru niza dokumenata, posebice smjernica za transplantaciju ljudskih organa, tkiva i stanica Svjetske zdravstvene organizacije.

 

Upravni odbor Istanbulskog skupa je pripremao stvaranje DICG-a. U rujnu 2009. godine, osnivački sastanak je održan u Bejrutuu suradnji s Azijskim transplantacijskim društvom. Definirana je svrha djelovanja  DICG-a i kako koordinirati aktivnosti vezane uz deklaracije u Istanbulu. Potrebno je usklađivanje sa stručnim društvima, farmaceutskim tvrtkama i drugim organizacijama koje financiraju transplantacijska istraživanja, kao i  časopisima koji o tome izvještavaju. Ciljevi naglašavaju i potrebu da nacionalne vlade, regulatorna tijela i zdravstvene ustanove usmjeravaju politiku dai se prekine trgovina ljudskim organima.

 

Francis Delmonico

Francis Delmonico, predsjednik Transplantacijskog duštva, TTS

DICG se sastoji od niza radnih skupina. pod vodstvom dr. Beatriz Dominguez-Gil i dr. Gabriela Danovitcha. Dr Francis Delmonico s Harvarda je koordinator radnih skupina. Članovi DICG-a su mahom probrani učesnici  sastanka u Istanbulu.