Više od 114 tisuća izvodi se godišnje u više od stotinu zemalja u svijetu.

 

Trgovina organima od živih davatelja protuzakonita je i etički neprihvatljiva. No, ona se, zbog visoke potražnje, ne može izbjeći. Nedavna sociološka studija Sveučilišta u Leedsu upozorava da ponegdje i službene zdravstvene institucije pasivno pomažu te nelegalne tokove, dajući im oblik zakonitog i skrivajući njihovu učestalost. Nitko precizno ne može procijeniti koliko je danas opsežna trgovina organima u svijetu.

 

Ako pojedine države ne suzbijaju takve pojave, posljedice za davatelje i primatelje su pogubne, jer stvaraju teške posljedice po zdravlje obje strane.

 

Potražnja za organima se rapidno povećava u zadnjih nekoliko decenija, od prvih uspješnih transplantacija solidnih organa u drugog polovici prošlog stoljeća. Povećavaju se i nove transplantacijske mogućnosti. Noviji podaci govore da u SAD-u oko 80 ljudi dobije presadak svakoga dana. No, brojevi su neumoljivi – u 2013. godini 120 tisuća Amerikanaca je čekalo organe, a 30 tisuća je organe dobilo od živog davatelja. No, računa se da je organ ilegalno dobilo jedan veliki dio tih ljudi, negdje u inozemstvu.

 

Takve se pojave događaju i u drugim zemljama. Mnoge države ne sankcioniraju one koje organe kupuju, a neke nedovoljno primjenjuju zakone koji zabranjuju prodaju organa. Vrlo se teško slijedi trag takvoj kupoprodaji.

 

map-590

Putovi potražnje

 

Oni koji prodaju organe rijetko govore o tome, bojeći se kazne u vlastitoj zemlji. Oni pak, koji primaju organ, prikazuju to kao da su organ dobili od člana svoje obitelji. Zdravstvena osiguranja redovito pokrivaju zdravstvene troškove primatelja i ne pitaju za porijeklo organa. Tako se ilegalni posao često uokviruje u zonu zakonitosti.

 


 

Urednik: O trgovini organima u svijetu govori se niz godina. No, uvijek se razgovor vodi o nezakonitoj kupoprodaji od dobrovoljnih živih davatelja. Nije,  dakle, riječ o ilegalnom dobivanju od umrlih osoba, iako u svijetu ima senzacionalnih i neprovjerenih vijesti o trgovini organima i od mrtvih ljudi.

 

Najbolja zaštita od tog mračnog posla je unaprijediti dobivanje organa od umrlih. Kada bi države uspostavile sustav poput Hrvatske, potražnja u nezakonitoj trgovini drastično bi se smanjila.