Državno tužiteljstvo je još 2013. godine optužilo kirurga A. O. s Univerzitetske klinike u Göttingenu za zloupotrebu s listama čekanja za presađivanje jetre. Tužba se odnosila na protuzakoniti raspored pacijenata, koji nije bio ni u skladu s uobičajenim Eurotransplantovim administrativnim i medicinskim standardima. Pretpostavljala se i koruptivna radnja. Zatražena je kazna od osam godina zatvora i oduzimanje liječničke licence.

 

Sud u Göttingenu je u 6/2015. odlučio da takve sumnje nisu utemeljene i kirurga je oslobodio krivnje.

Otkako su takve vijesti iznesene u javnosti 2012. godine, donacija organa u toj zemlji smanjila se za 13%. Posljedice su se  odrazile i na 2013. godinu sa smanjenjem od 16%. Tek 2014. godine stanje se stabiliziralo na razinu od prije objavljenog skandala.

Izvor: DW

 

Op. ur.:Takvo žalosno iskustvo imala je Francuska svojedobno i bilo je potrebno desetak godina upornog rada u javnosti da se povjerenje ponovno izgradi. Ovo su primjeri koliko je potrebno insistirati na povjerenju javnosti u sustav distribucije organa. Visoku razinu odgovornosti potrebno je usaditi u svaku osobu angažiranu u prostranom transplantacijskom sustavu.