Po prvi puta je  u zadnjih deset godina smanjen broj učinjenih transplantacija u Ujedinjenom Kraljevstvu. Manje je bilo davatelja i nema porasta stope onih koji pristaju darovati svoje organe nakon smrti. Izvješće za 2015. godinu ukazuje na smanjenje broja transplantacija za 5% u odnosu na prethodnu godinu. To znači da je na taj način izgubljena prilika za 224 teška bolesnika.

 

Od ukupno oko 4400 izvedenih transplantacija, samo dvije trećine su obavljene s organom od umrlih davatelja.

 

Organizacija britanskog Nacionalnog zdravstvenog sustava (NHS),  Blood and Transplant (BT),  obratila se javnosti s molbom da ponovno razmotri doniranje organa.  Najizravniji put je da obitelji znaju za stav njihovog pojedinog člana o doniranju organa. Kada se to postigne, spasit će se veliki broj bolesnika koji sada bezrazložno umiru. U 2015. godini obitelj je u 90% slučajeva pristala na doniranje kad je znala za pozitivni stav pokojnika o tome.

 

UK

 

 

Ravnateljica BT organizacije Sally Johnson izrazila je zahvalnost svakoj obitelji umrlog davatelja i svakom živom darovatelju organa. Učinila je to i u ime bolesnika koji su,  čekajući na takvu priliku, sačuvali život ili poboljšali svoje zdravlje. Naime, prilika za dobivanje organa nije česta pa je podrška javnosti toliko potrebna.

 

Ravnateljica Johnson apelira na građane da donesu svoju odluku i upišu je u registar darovatelja  (UK ima zakon obaviještenog  pristanka).

 

Op. ur.: UK u 2014. godini ima stopu umrlih davatelja od svega 20 na mil. stanovnika (za usporedbu – Hrvatska oko 35).

 

 

Izvor: BT,  7/2015.