Piše dr. Povrzanović,  urednik web mjesta

 

 

Hrvatska je razmjerno u broju prikupljenih i presađenih organa, kao i u stopi multiorganskog doniranja, već niz godina u samom svjetskom vrhu.

Uspostavljen je učinkovit sustav educiranih i licenciranih translantacijskih koordinatora, što omogućuje dobivanje organa od umrlih osoba uz privolu njihovih obitelji.

Edukacija u zdravstvenom sustavu neprestano traje. Posebno se možemo podičiti sustavnom edukacijom srednjoškolaca na planu postmortalnom darivanja, u redovitom obrazovnom sustavu. Isto tako sa suradnjom s medicinskim fakultetima i studentima medicine. U radu u javnosti, Donorska kartica, podijeljena u milijun primjeraka, odigrala je svoju promidžbenu ulogu.

HDM se afirmirala i izvan naših granica. Tako naš predsjednik , dr. Žgrablić, ima vrlo važne funkcije u najvišim transplantacijskim tijelima Europske unije. Posebice na području obrazovanja i licenciranja.službenih koordinatora iz raznim zemalja. Predavač je i na polju moždane smrti, i to u susjednim i nekim izvaneuropskim zemljama.

Naša organizacija je kroz niz godina pokretač mnogih važnih međunarodnih skupova, poput Europskog kongresa transplantacijskih koordinatora, edukacija koordinatora Jugoistočne Europe i dr.

Velika je podrška stanovništva u Hrvatskoj u doniranju organa. Njemu treba zahvaliti izvrsne transpl. rezultate i očuvanje života mnogih teških bolesnika. Ponovno je prilika zahvaliti plemenitim obiteljima, koje su altruistički omogućile očuvanje života i zdravlja velikom broju ljudi.