Ovaj tjedan je u Madridu  završen susret transplantacijskih stručnjaka iz 25 zemalja svijeta. Na tom skupu su razmatrane mjere koje treba poduzeti kad postoji sumnja u transplantaciju učinjenu s organom dobivenim nedozvoljenom trgovinom, sve kako bi se ta praksa spriječila.

 

Računa se da je oko 10 % svih obavljenih transplantacija godišnje u svijetu obavljeno organima od živih davatelja iz nelegalnih izvora. Posljedice trpe i davatelj i primatelj. Davatelj ostaje bez parnog bubrega i tako pokušava izaći iz ekstremnog siromaštva, a primatelj razvija visoku stopu komplikacija. Najčešća je često fatalna infekcija, otporna na antibiotike, koja se kasnije teško liječi u zemlji iz koje je primatelj došao. Ovo se događa u 40-70% slučajeva, od kojih gotovo polovica završava fatalno.

 

Stručnjaci su se složili da se mora uspostaviti sustav obveznog prijavljivanja kod sumnje na transplantacijski „turizam“. U ovim zaključcima sudjelovali su predstavnici Custodian grupe Istanbulske deklaracije, Međunarodne tx organizacije (TTS), Međunarodnog nefrološkog društva (ISN)   i ONT-a (Španjolske transplantacijske organizacije). S njima su bili predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije i Vijeća Europe. Cilj je bio  proučiti podatke o transplantacijskom turizmu, koja se uglavnom odvija u etički i zakonski neprihvatljivim uvjetima.

 

Custodian grupa definira tx turizam kao putovanje davatelja, primatelja ili zdravstvenih profesionalaca koje obuhvaća trgovinu organima s komercijalnom svrhom. Tx turizam se promatra kao opći problem s etičkim, zakonskim i javnim implikacijama. Još nisu definirane sustavne mjere da bi se to spriječilo.

 

Trgovina organima se odvija najviše u nekim azijskim i latinoameričkim zemljama, Ekvadoru, Kolumbiji i nekim bivšim sovjetskim državama. Oni koji kupuju su uglavnom Izraleci i građani SAD-a.