Urednik

 

Dana 2. i 3. prosinca 2016. g. održan je u Zagrebu I. Kongres Hrvatskog društva za transplantacijsku medicinu. Kongres je okupio veliki broj stručnjaka s tog područja, s obiljem predavanja i izlaganja koji govore o aktualnom stanju ove uspješne medicinske grane.

Program: http://hdtm.hr/kongres/public/files/program.pdf 

 

Zahvaljujući izvrsnoj organizaciji , kao i nedvojbenoj javnoj podršci, Hrvatska ima najbolje svjetske rezultate u prikupljanju i presađivanju solidnih organa. Postignuta je stopa od 40 donora na milijun stanovnika (porast od 13%) i taj broj značajno raste svake godine. (Nedavno su ti podaci istaknuti na Transplantacijskoj konferenciji u Europskom parlamentu  – listopad/2016.) http://www.hdm.hr/2016/10/29/odrzana-konferencija-o-transplantaciji-u-europskom-parlamentu/

 

 

U 2015. godini se, zahvaljujući plemenitoj odluci o darivanju organa 169 preminulih darovatelja, ukupno presadilo 399 solidnih organa pacijentima na listi čekanja . Presađeno je 213 bubrega, 141 jetri, 37 srca i 8 gušterača (ukupni porast od 10%), a najuspješnije donorske bolnice u prošloj godini bile su KBC Rijeka s 31 darivateljem organa, KBC Split s 23, te OB Varaždin s 18 darivatelja organa.

 

 

prvi-tx-kongres

 

 

 

 

 

 

 

Predsjednik Hrvatskog društva za transplantacijsku medicinu prim. Branislav Kocman ističe da je presađivanje organa danas u Hrvatskoj rutinska operacija, a rezultati vrlo dobri jer je preživljavanje pacijenata nakon transplantacije primjereno svjetskim standardima. U zagrebačkoj KB Merkur presađuje se godišnje oko stotinu jetri, a u KBC Zagreb oko 200 bubrega, što čini najbolje svjetske rezultate.

 

Aktualno nema presađivanja tankog crijeva, jer nema pacijenata na listama čekanja. Usto, radi se o izrazito skupom postupku.

Naglašeno je da se pluće u Hrvatskoj za sada ne presađuje (sustav se za oko 20-ak bolesnika oslanja na bečku Univerzitetsku kliniku) i da za to nema objektivnoga razloga. Potrebno je s time ponovno  započeti čim prije, s obzirom da za to postoje svi preduvjeti, a i prethodna iskustva od prije 15-ak godina.

 

Kako transplantacijski program nije moguć bez donora, a to su osobe koje zadesi moždana smrt; vrlo važnu ulogu imaju bolnički transplantacijski koordinatori. Njihov zadatak je u javnosti već dobro poznat – v.  tx koordinatori

 

“Transplantacija je ponos hrvatske medicine i cijele Hrvatske”, rekao je na otvorenju Kongresa ministar zdravstva prof. Milan Kujundžić. Zahvalio je pritom svim obiteljima koje su u vrlo teškim trenucima odlučile donirati organe svojih najmilijih.

 

Na Kongresu su svoja predavanja iznijeli i predsjednik i potpredsjednica Hrvatske donorske mreže, dr. Žgrablić i doktorica Ljiljana Pamić.

 

U programu Kongresa uočljiv je nedostatak izlaganja o iskustvima ustanova s područja transplantacija tkiva, što je u nas nedovoljno razvijeno područje.  U tome značajno zaostajemo za razvijenim transplantacijskim zemljama. (Op. ur.)

Vjerujemo da je na Kongresu bilo riječi i o preniskom broju pacijenata na nerealnim transplantacijskim listama čekanja za bubrege, s obzirom da na dijalitičkom liječenju ima gotovo 5000 bolesnika. (Op. ur.)

 

Uz Tx kongres održan je i simpozij Sestrinstvo u transplantaciji solidnih organa s mnogo edukacijskih izlaganja.

Program: http://hdtm.hr/kongres/public/files/program.pdf

 

 

Izvori:

osobna priopćenja, direktno.hr, nacional.hr, HINA, HRT