Urednik:

 

 

Do 2012. godine su terminalni bolesnici u Crnoj Gori po organ za presađivanje odlazili u Srbiju, Rusiju pa i Pakistan i Indiju . Prva tx je tu obavljena 25. rujna 2012.  – crnogorski i hrvatski liječnici presadili su u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) bubreg od živog donora u obiteljskoj transplantaciji. U toj zemlji je tada na dijalizi bilo 212 osoba, od kojih je 34 čekalo presadak bubrega.

 

Prva eksplantacija organa s umrle osobe obavljena je 8.12.2013. godine u KCCG-u u Podgorici, i bubreg je presađen u Eurotransplantovom alokacijskom sustavu.

 

Na Klinici za kardijalnu kirurgiju KBC-a Zagreb je 14. 11. 2013. obavljena transplantacija srca kod državljanina Crne Gore. To je bio prvi pacijent iz te zemlje, kojemu je u Hrvatskoj presađen organ nakon Protokola o suradnji u području pribavljanja i presađivanja organa, koji su krajem listopada 2013. potpisali hrvatski i crnogorski ministar zdravstva. Po tom protokolu, državljani Crne Gore, koji čekaju na transplantaciju jetre ili srca, mogu se upisati na listu čekanja u Hrvatskoj uz prethodnu suglasnost oba nadležna ministarstva. Svjetska zdravstvena organizacija je, naime,  Hrvatsku proglasila Regionalnim zdravstvenim centrom za razvoj programa darivanja i transplantacije u okviru Zdravstvene mreže zemalja jugoistočne Europe. Time je Hrvatska preuzela obvezu stalne suradnje i podrške susjednim zemljama u razvoju i unapređenju transplantacijskog programa.
Do 2015.  godine je, po riječima crnogorske koordinatorice Marina Ratković, izvršeno 23 žive srodne transplantacije bubrega, no samo je jedna bila kadaverična. Učinjene su i dvije trasplatacije jetre.

 

Cjelokupna imunološka ispitivanja za transplantaciju bubrega obavljena su u KBC-u Zagreb. U Crnoj Gori za sada nije moguće izvesti HLA tipizaciju, zbog nepostojanja odgovarajuće laboratorijske opreme kao i nedostatka medicinskog kadra, navodi se u izvještaju crnogorske državne koordinatorice za tx, nefrologinje, prof. dr. Marine Ratković iz 2015. g. Predstojnik zagrebačke Urološke klinike  prof. Kaštelan kaže da se moraju dodatno poboljšati uvjeti u svim crnogorskim bol­ni­ca­ma kako bi se transplantacija dalje razvijala. U tijeku su pripreme za osnivanje državne agencije Montenegrotransplanta.

 

U Crnoj Gori sada živi oko 160 pacijenta s transplantiranim bubregom. Mnogi pacijenti ranije
su presađeni u inozemstvu. Ima 11 dijaliznih centara s 200-ak bolesnika. Sada
presađivanje bubrega čeka više od 40,  a na jetru desetak  bolesnika.

 

Crna Gora je 2016 . g usvojila novi zakon o pretpostavljenom pristanku, prema kojemu su svi građani potencijalni donori, ako se za života nisu drukčije izjasnili. No, suglasnost obitelji je uvijek obvezna.

 

 

Izvori:   Al Jazeera, HDM, osobna pripćenja, , Novi list, www.cdm.me, Radio Slobodna Europa, Izvještaj crnogorske državne koordinatorice, . .