Piše: predsjednik HDM-a, dr. Nikola Žgrablić

 

Od 2. do 4. studenoga 2016. u Art hotelu u Splitu, održan je 3. Intermediate training course in transplant coordination, u suorganizaciji Ministarstva zdravstva, Hrvatske donorske mreže i TPM-DTI (Transplant Procurement Management – Donation and Transplantation Institute) fundacije iz Barcelone.

 

Tečaj je bio namijenjen prije svega transplantacijskim koordinatorima, ključnim osobama transplantacijskog procesa, ali isto tako i drugim zdravstvenim profesionalcima uključenim u donacijsko-transplantacijski postupak. Programom je bio obuhvaćen cijeli proces doniranja organa, od organizacijskih postavki, samog pronalaženja donora i njegove evaluacije, preko postavljanja dijagnoze moždane smrti, održavanja donora i razgovora s obitelji, do samog čina eksplantacije i pravila raspodjele i alokacijskih kriterija. Osim toga, održane su i tri radionice, i to pronalaženje donora, razgovor s obitelji i postavljanje dijagnoze moždane smrti s održavanjem donora. Predavači na tečaju bili su stručnjaci iz navedenih područja, prije svega iz Hrvatske, ali i dvoje predavača iz Španjolske.

 

Na tečaju je sudjelovalo ukupno 35 polaznika, od kojih 23 iz Hrvatske, 4 iz Rumunjske, 3 iz Bosne i Hercegovine, po dvoje polaznika iz Moldavije i Srbije, te jedna polaznica iz Makedonije.

 

Vjerujemo da se s održavanjem ovog tečaja i edukacijom novih transplantacijskih koordinatora, može očekivati zadržavanje i povećavanje postojeće visoke razine doniranja i transplantacije organa u Hrvatskoj, dok se s druge strane, u ostalim zemljama stvaraju pretpostavke za uspješno pokretanje transplantacijskih programa  koji su sada na nezadovoljavajućoj razini.

 

Tečaj je ostvaren sredstvima Hrvatske donorske mreže i Ministrastva zdravstva, kao i podrškom tvrtki Astellas Pharma  i Novartis Hrvatska.