Urednik

 

Nepunih dva mjeseca nakon Konferencije o potrebi unapređenja presađivanja organa u Europi, koja je održana u Bruxellesu 18. listopada 2016. na inicijativu našeg europarlamentarca Ivana Jakovčića, potaknut  je novi institucionalni pomak.

 

Europski parlament pokrenuo je projekt pod imenom EUDONORGAN, a podržala ga je Europska komisija posebno odobrenim sredstvima. Vođenje projekta povjereno je najiskusnijoj, Španjolskoj, a partneri su Hrvatska, Italija i Slovenija.  Projekt će nositi čelne transplantacijske organizacije spomenutih država i njihovi provjereni stručnjaci. U Hrvatskoj će to biti Zavod za transplantaciju i biomedicinu.

 

EUDONORGAN ima za cilj unaprijediti nastavak obrazovanja tx  koordinatora, podizanje javnog mnijenja u darivanju organa nakon smrti, kao i edukaciju edukatora za rad u javnosti. Projekt će okupiti zdravstveno osoblje, predstavnike zdravstvenih vlasti, mnoge neprofitne organizacije, udruge bolesnika i istaknute osobe iz javnog života.

 

U prošloj godini je u Europi bilo više od 11 tisuća postmortalnih donora organa. Stopa davatelja je različita u pojedinim europskim državama, no niz godina u tome prednjače Hrvatska i Španjolska. Ovo je omogućilo prikupljanje velikog broja organa, koji su transplantacijom uspjeli očuvati živote terminalnih bolesnika. Unatoč tome, potreba za organima u Europi je najmanje deseterostruko veća od  organa na raspolaganju.

 

Inicijalna pozicija Hrvatske u tom projektu veliko je priznanje našoj transplantacijskoj zajednici. Posebno je to priznanje i Hrvatskoj donorskoj mreži, koja je, kako je to naglasio svojim pozvanim predavanjem u Europarlamentu njezin predsjednik dr. Nikola Žgrablić  http://www.hdm.hr/2016/12/14/odrzana-konferencija-o-transplantaciji-u-europskom-parlamentu/ ,  započela edukaciju u javnosti već 1996. godine, sustavno obrazovanje  tx koordinatora 2001., a edukaciju za edukatore u javnosti već 2005. godine. HDM je sustavnu edukaciju u srednjim školama započela još 2007. godine.

 

Vjerujemo da će navedene organizacijske novine donijeti dodatne uspjehe u liječenju bolesnika, no one istovremeno otvaraju nove mogućnosti za daljnji transplantacijski medicinski razvoj.

 

Izvor: DTI – TPM, Eurpean parliament

 

 

osnove-smrti-mozdanog-debla

HDM, izdanje 2002. g.

 

 

i-tecaj-za-transpl-koordinatore

Knjiga I. Tečaja …., 2003. g.