Preuzeto iz Jutarnjeg lista: Specijalni dossier, Dobro u Hrvatskoj – Goranka Jureško

 

 

Hrvatska ne postiže svjetske rezultate samo u sportu, nego je samo u desetak godina stigla i na transplantacijski Mount Everest i postala šampion u doniranju i transplantaciji organa.

 

S čak 39 donora organa na milijun stanovnika učvrstila se na prvome mjestu svjetske transplantacijske ljestvice i primjer je puno većim zemljama koje ne uspijevaju razviti dobru donorsku mrežu, a onda niti ukupni transplantacijski program, kojim se spašavaju brojni životi. Primjerice, Njemačka ima samo 11 donora na milijun stanovnika.

 

 

Goranka Jureško

Da se u Hrvatskoj dogodilo čudo s transplantacijskim programom najbolje govore podaci po kojima su 2000. godine transplantirana 42 organa, a prošle godine 399, dobivena od 159 donora. Najviše se presađivalo bubrege, i to 213, a 2000. godine samo 33. Slijedi 141 jetra, a 2000. presađeno ih je samo 5. Godišnje se također presadi i oko 40-ak srca.

 

Upravo dobro razvijena donorska mreža rezultirala je smanjenjem lista čekanja u Hrvatskoj pa je zadnjih desetak godina ona pala s 446 na 211. Bitno smanjenim listama čekanja za pojedine organe značajno je pomoglo učlanjenje Hrvatske u Eurotransplant 2006. jer se tako razmjenom organa među zemljama članicama povećava šansa pacijenata da će prije doći do organa  koji ima najbolje odgovaraju. Hrvatska preko Eurotransplanta dobiva organe iz drugih zemalja, ali i sama šalje organe diljem Europe.

 

Hrvatski stručnjaci za eksplantacije i transplantacije organa zbog velikog iskustva educiraju svoje kolege iz susjednih zemalja, a od lani i one iz Bugarske, Rumunjske i Moldavije.