Na Nacionalni dan darivanja organa i tkiva  u Hrvatskoj, 26. svibnja, u Zagrebu je svečano obilježena 10-godišnjica članstva Hrvatske u Eurotransplantu.

 

Na skupu su bili prisutni predsjednik Eurotransplanta dr. Bruno Meiser, hrvatski ministar zdravstva dr. Kujundžić, državna transplantacijska koordinatorica dr. Mirela Bušić, predsjednik Hrvatskog društva za transplantacijsku medicinu dr. Kocman i drugi.

 

U više je navrata istaknuto da je Hrvatska u zadnjih deset godina postigla zavidne uspjehe u prikupljanju i presađivanju organa. Ovo se danas spominje kao „hrvatski model“ iz kojeg mnoge zemlje danas pokušavaju primijeniti najbolje. Na skupu su prezentirani i izuzetni podaci naše zemlje za prošlu godinu. Realizirano je 150 davetalja (35 na milijun stanovnika), a ukupno su presađena 354 organa. Presađivanjem organa “život na dar” dobilo je gotovo dvjestotinjak primatelja.

 

Tokom dana na Trgu bana Jelačića održala se javna priredba pod nazivom “Umijeće darivanja”, s ciljem dodatnog senzibiliziranja građana i razvijanja kulture darivanja. Tamošnji info pult posjetili su ministar zdravstva i ministar znanosti i obrazovanja.

 

Uz ovaj značajni jubilej potrebno je napomenuti da je pripadnost Eurotransplantu bitno poboljšalo organizaciju alokacije organa, razmjenu raspoloživih organa unutar te organizacije s oko 150 milijuna stanovnika, unaprijedilo edukaciju koordinatora i dodatno povećalo povjerenje javnosti u već široko prihvaćeni sustav prikupljanja organa od umrlih osoba.

 

Važno je podsjetiti da je Hrvatska niz godina prije 2007. nastojala postati članom Eurotransplanta, no primljena je, t.j. uspjela postati članom te  gotovo savršene organizacije tek kad su kod nas već postignuti dobri temelji u transplantacijskim rezultatima, dosegnuta zadovoljavajuća razina u broju prikupljenih organa, postignut značajni broj educiranih koordinatora i kada je naša javnost već uvjerljivo podržala usavršeni sustav prikupljanja organa za presađivanje.

 

Bruno Meiser

Prof. Bruno Meiser

 

EUROTRANSPLANT – KAKO FUNKCIONIRA RASPODJELA ORGANA

 

Prilog razumijevanju alokacije organa