Autor: urednik ovog web mjesta

 

 

 

Poruka sa skupaDijaliza nije život. To je mukotrpna borba. Bubrežnim bolesnicima je najgore. Zakonom bi se povećao broj transplantacija, a smanjio broj mladih ljudi na dijalizi.

 

 

Pred Parlamentom Federacije BiH jučer je mirnim  prosvjedima oveća grupa kroničnih bubrežnih bolesnika na dijalitičkom liječenju mirno prosvjedovala jer nemaju mogućnost liječenja presađivanjem organa.

 

Djelomice blokirajući promet, okupili su se, zbog neusvajanja izmjena i dopuna Zakona o transplantiranju organa i tkiva u svrhu liječenja. Zahtijevaju da se sadašnji zakonski okvir za prikupljanje organa od umrlih osoba promijeni na način da se umjesto zakona obavijesnog pristanka što prije u Parlamentu izglasa zakon pretpostavljenog pristanka – t.j. da je svaki građanin potencijalni davatelj organa, ako se tome za života nije izričito i pisano protivio. Zakon je pripremljen, no s donošenjem se odugovlači iz sasvim subjektivnih razloga, kako to prosvjednici tumače. Naime, na dan izglasavanja zakona, zastupnici nisu došli na zakazanu sjednicu.

 

V. Legislativni okvir

 

Grupa demonstranata također ukazuju na to da je njihovo dijalitičko liječenje zanemareno, da su dijalitički aparati  nedovoljno održavani i tehnološki zastarjeli.

 

 

Obavijesna sredstva su taj događaj najavili, popratili panel raspravama,kao i svjedočenjem pojedinačnih pacijenata. Izjava meritornih organa vlasti do sada  nije bilo.

 

Na televiziji u emisiji Kontekst (Al Jazeera) o stanju transplantacije u svojim zemljama govorili su transpl. koordinatorica s KBC-a Zagreb. dr. Jasna Stoić-Brezak, prof.  Miljko Ristić, kardiokirurg i glavni koordinator za transplantaciju srca za Beograd, Niš i Kragujevac,, kao i predstavnik kroničnih terminalnih bolesnika iz Federacije BiH Adnan Fazlagić, novinar i osoba s transplantiranim srcem

 

Ovo je prvi takav i do sada nezabilježen otvoreni građanski pritisak na zdravstvene vlasti i parlamentarne zastupnike da započnu sustavno rješavati problem nedovoljnog transplantacijskog napretka. Ne žele da se, kao do sada, samo među građanima prikuplja novac da bi se u inozemstvu liječio pojedinačni bolesnik.

 

U Federaciji BiH ima sada oko 3000 bolesnika na skupom dijalitičkom liječenju. Na dijalizu se troši godišnje više od 20 mil. eura, na prijevoz tih bolesnika oko milijun eura i za lijekove oko 3 mil. eura Na listi čekanja za tx ima navodno svega 20 bolesnika. Bilo bi prijeko potrebno podvrći transplantaciji veći broj pacijenata, jer bi to predstavljalo i značajnu financijsku uštedu .

 

Okupljeni prosvjednici su iznijeli 15 svojih zahtijeva zdravstvenim vlastima i izravno zaprijetili da će svoje dijalitičko liječenje prekinuti ako se u državi ništa ne poduzme.

 

 

 

Organizacijski odbor mirnih prosvjeda izrazio je nezadovoljstvo kroničnih bubrežnih bolesnika, kao i onih koji čekaju transplantaciju drugih organa i tkiva, traže:

 

  • donošenje izmjena i dopuna transplantacijskog zakona
  • izvještaje o radu tx koordinatora u bolnicama i praćenju podataka o moždanoj smrti
  • da se ažuriraju transplantacijske liste čekanja
  • edukaciju eksplantacijsko-transplantacijskih medicinskih ekipa
  • da se odgovarajuće honorira rad koordinatora i transplantacijskih timova
  • da se u UKC-u Sarajevo intenzivira presađivanje bubrega
  • da se zdravstvene vlasti uključe u široku akciju koju provodi Donorska mreža (neprofitna organizacija građana)  za dobivanja organa od umrlih.

 

 

Detalj s protesta

 

 


Dodatno:

 

potrebno je naglasiti da promjena zakona, iako je to vrlo važno,  neće sama po sebi neposredno povećati broj prijeko potrebnih organa za presađivanje. Potrebni su sustavni i dugotrajni sveobuhvatni napori i zahvati mnogih čimbenika kako bi se skromno stanje u presađivanju organa poboljšali. Iskustva govore, a tako je bilo i u Hrvatskoj zadnjih dvadesetak godina, da je potreban kombinirani odlučni angažman državnih zdravstvenih vlasti i građanskih neprofitnih udruga i organizacija kako bi se postigli potrebni rezultati. U prvom redu su to dobro planirani organizacijski pomaci, opsežna edukacija zdravstvenih profesionalaca i konačno neprekidni i intenzivan rad u  informiranju javnosti. O tome smo opširno nedavno pisali na ovom web mjestu.

 

 

Izvori:

  • Obavijesna sredstva
  • Osobna priopćenja
  • HDM web