Kod pacijenta s keratonokusom obavljena je ovih dana prva tx rožnice u Rijeci. Ovo predstavlja veliki stručni uspjeh riječkih oftalmologa. Operacija je provedena u suradnji sa zagrebačkim kolegama.

 

Keratokonus je prirođena deformacija rožnice i to je najčešća indikacija za rožničko presađivanje. Transplantacija tkiva rožnice moguće je bez preduvjeta visoke imunosne kompatibilnosti, jer rožnica nije vaskularizirano tkivo. I ova je rožnica dobivena od mrtvog davatelja, dodatno pripremljena, provjerena i pohranjena u zagrebačkoj Očnoj banci, smještenoj na zagrebačkom Rebru.

 

Od sada će se pacijenti s riječkog i istarskog područja ovim načinom moći liječiti u KBC-u Rijeka.

 

 

Prva opisana tx rožnice obavljena je u svijetu čak 1880. godine.  Prvu transplantaciju rožnice u Hrvatskoj izvršili su Krešimir Čupak 1985. i  Nikica Gabrić 1991. g.  u Zagrebu. Prvih godina se presađivala svježa rožnica. Otvaranjem Lion’s hrvatske očne banke 1995. stvoreni su suvremeni uvjeti za presađivanje rožnice. V.  http://www.kubing.hr/HDM-tecaj/HTML/POVIJEST.htm

 

Krešimir Čupak i sur. Izd. 1987. g.

 

Do sada se ova operacija obavljala  u Zagrebu u KB Sv. duh, u KBC Zagreb, KBC “Sestre milosrdnice”,   kao i u privatnoj očnoj klinici „Svjetlost“.

 

Tx rožnice je kod nas dobro organizirani način liječenja, toliko da su liste čekanje gotovo anulirane. Naravno da je ovo omogućeno dovoljnim brojem umrlih donora, čime se opet pokazuje da je Hrvatska, u stopi prikupljanja  organa i tkiva, najuspješnija u svijetu. Suradnja javnosti, njeno razumijevanje, solidarnost i izraženi altruizam temelj je bez kojega ovo liječenje nije moguće.