Piše urednik

 

Nedavno je objavljen pozitivan rezultat i uspješan ishod prve obavljene transplantacije obje ruke (na razini distalne podlaktice) kod djeteta. Izvedena je kod 8-godišnjeg afroameričkog Ziona .. u srpnju 2015. godine u Philadephiji (SAD). Kao dvogodišnje dijete podvrgnut je zbog teške septikemije, parcijalnoj amputaciji svih udova, a u dobi od 4 godine transplantiran mu je bubreg dobiven od majke.

 

U pripremi za operaciju mali Zion je liječnicima dao pristanak vjerujući u uspjeh. Presađeni dijelovi tijela dobiveni su od mrtvog davatelja. U zahvatu koji je trajao 10-ak sati, sudjelovale su simultano četiri kirurške ekipe.

 

Dijete Zion ..

 

Stabilan uspjeh je postignut nakon dugotrajnog medikamentnog liječenja prijetećeg odbacivanja, uporne fizioterapije i psihološkog tretmana. Danas se može služiti rukama u osnovnim svakodnevnim aktivnostima. Liječnici koji danas liječe Ziona, govore o „reorganizaciji motornog i somatosenzornog dijela moždane kore“. U nastavku će dugotrajno, posebno trajno imunosupresivno liječenje,  donositi nove prijetnje poput dijabetesa, infekcije ili maligne bolesti. Psihološki tretman i pomoć socijalnog radnika bit će neprekidno potrebni, posebno u njegovom školovanju.

 

Ovaj tip zahvata predstavlja i izvjesni etički izazov. Naime, o njemu ne ovisi izravno život pacijenta. Do sada je takva operacija izvedena šest puta, a prva 2000. godine (v. HDM članak) , no ovo je prvi takav kod  djeteta. Kirurg S. Levin, koji je vodio operaciju, navodi da danas više ne postoji razlog izbjegavanju takvog liječenja.

 

V. i  HDM članak  

 

Izvori:

  • Lancet
  • Laurent Lantieri, priopćenja
  • dnevni tisak
  • Internet
  • BBC news