Piše urednik

 

Američki atletski kratkoprugaš Aries Merritt, olimpijski pobjednik i svjetski rekorder na 110 m prepona, prije nekoliko je dana osvojio 5. mjesto na aktualnom Svjetskom atletskom prvenstvu u Londonu. Prethodno je ove godine bio najbrži u dva natjecanja Dijamantne lige.

 

Rođen je srpnju 1985. godine. Svoju sportsku karijeru započeo je na Sveučilištu u  Tennesseeu i s namjerom dodatnog sportskog napredovanja, nastavio u Arizoni. U svjetskom sportskom vrhu od ranih 2000-ih nosilac je mnogih medalja na natjecanjima širom svijeta. 2004. je u Italiji bio svjetski juniorski prvak, a na SP-u 2011. u J. Koreji osvojio je 5. mjesto. Nastupao je uspješno i u drugim sprinterskim disciplinama.

 

U ljeto 2012. godine pobijedio je u svojoj disciplini na Olimpijskim igrama u Londonu, a nekoliko tjedana kasnije (7. rujna)  postavio je na takmičenju Dijamantne lige u Bruxellesu (Boudewijnstadion) i danas važeći i neoboreni svjetski rekord u vremenu 12.8.  Krajem 2013. je uočeno da je njegova bubrežna funkcija, zbog prirođene i progresivne glomerularne skleroze, pala na svega 15%. Nakon kliničke obrade nastavio je s natjecanjima s nešto manjim uspjehom (SP Moskva, 2013., 6. mjesto).

 

Vedrina i polet

 

Početkom 2015. Merritt je javnosti objavio svoju bubrežnu bolest. Transplantacija bubrega planirana je nakon Svjetskog prvenstva u Pekingu – na tom natjecanju  u kolovozu  2015. dobio je, bolestan i slabokrvan, čak brončanu medalju.

 

Nekoliko dana nakon tog uspjeha, u 9/2015.  operiran je u bolnici u Phoenixu (Arizona). Bubreg je dobio od živog darovatelja – sedam godina starije sestre LaToye Hubbard. Ona je netom rodila svoje prvo dijete i provela je opsežnu bolničku obradu prije donacije. Liječnici su joj objasnili mogućnost da njezin bubreg bude odbačen – upitala je u šali da li ga tada može dobiti natrag.

 

Ariesovi prirodni nedovoljno funkcionirajući bubrezi nisu odstranjeni. Otpušten je iz bolnice dva dana nakon zahvata. „Moja operacija presađivanja bila je uspješna – upućujem zahvalu svima koji su mi omogućili daljnje sportsko napredovanje“, rekao je.

 

Dana 8. srpnja 2016., deset mjeseci nakon operacije presađivanja, nije se plasirao u američku olimpijsku ekipu za Rio – morao je biti među prvom trojicom, no zbog ozljede stopala bio je tek četvrti. Ipak, izloženost Zika virusu bila bi za njega rizična s obzirom na imunosupresivne lijekove koje je morao koristiti.

 

Odlazak kući

 

Merrittov osobni i sportski uspjeh primjer je optimistične i vedre borbe za vlastitu budućnost. Svojim primjerom praćenim u svim svjetskim medijima, uvelike je pridonio upoznavanju javnosti s mogućnostima koje u liječenju donosi presađivanje organa. Javnost je i ovom prilikom obaviještena o načinima dobivanja organa, o izgledima za očuvanje života teških bolesnika, kao i o mogućnostima da se i nakon teške bolesti nastavi s uspješnim životom, pa čak i svjetski relevantnim sportskim rezultatima. Kako je u Jutarnjem napisao novinar Hrvoje Slišković o svojoj nadahnutoj priči: „Merritt inspirira ljude, mlade, stare, zdrave i bolesne“.

 

Aries Merritt se, širokog osmjeha i vedrog duha, nakon uspješne operacije angažirao na skupovima američkih transplantacijskih fondacija. Time je umnogome u javnosti utjecao na potrebu za doniranjem, prikupljanjem i presađivanjem organa za terminalne bolesnike u svojoj zemlji. Obraćao se: „Valja se boriti, a svoje misli pozitivno usmjeriti“.

 

Nakon operacije je govorio: „Ako sam „bez bubrega“ mogao 2015.  dobiti brončanu medalju (SP u Pekingu), moći ću to valjda i ubuduće sa zdravim organom – bio bi to uspjeh“. Merittova sestra LaToya koja živi u Georgiji, u šali je izjavila da će njezin bubreg vjerojatno uskoro prošetati i pobjedničkim krugom. Odgovorio joj je: Ti si pribavila organ, a ostalo je  moja zadaća.

 

London, 2017.

 

Naš proslavljeni nogometni reprezentativac Ivan Klasnić na dijalizi čeka treću transplantaciju bubrega ovaj puta od umrlog davatelja, jer su dva ranija od živoga obiteljskog, odbačena. S obzirom da je Klasnić i dalje aktivni sportaš, mogao bi to biti Merrittov hrvatski pandan.

 

V.  Vrhunski sportaši koji su liječeni transplantacijom

 

IZVORI:

  • Merrittova biografija
  • US Today
  • Pregled Merrittovih sportskih dostignuća
  • The Atlanta Journal Constitution
  • Jutarnji list (H. Slišković)
  • Merritova rekonvalescencija u Phoenixu
  • NBC sports
  • The Sun – Who is Aries Merritt?
  • IAAF