I ove godine se širom Europe označava 13. listopad, Europski dan darivanja i presađivanja organa i tkiva. Tako je bilo i u Hrvatskoj.

 

Tom prilikom je zagrebačkoj udruzi Transplant, koja je jedna od 15 članica mreže udruga dijaliziranih i transplantiranih bubrežnih bolesnika jugoistočne Europe, uručena nagrada „Europski građanin“ koju Europski parlament dodjeljuje za iznimna postignuća pojedincima i organizacijama koje rade na promicanju europskih vrijednosti i identiteta.

 

U Rijeci je taj Dan svečano označila i Udruga dijaliziranih i transplantiranih bubrežnih bolesnika Primorsko goranske županije, gdje je do sada transplantirano više od 300 osoba.

 

U Puli je naša organizacija, Hrvatska donorska mreža, s učenicima Medicinske škole Pula i njihovim profesorima Snježanom Svitlić – Budisavljević, Kristinom Antolović i Kristinom Majer, obilježila Europski dan darivanja organa. Priređeni i označeni pult su, osim mnogih građana,  posjetili i zamjenica župana Istarske županije Sandra Čakić Kuhar, zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci i zamjenik gradonačelnika Robert Cvek. 

 

S pulskog info pulta

 

Cilj obilježavanja ovog Dana je informiranje i educiranje javnosti o važnosti postmortalnog darivanja i transplantacije organa u cilju očuvanja života i zdravlja bolesnika koji se  na drugi način ne mogu izliječiti. Cilj je bio obavijestiti javnost o dostignućima Republike Hrvatske, koja je danas vodeća zemlja u svijetu po razmjernom broju darivanja organa kao i  po broju transplantiranih bubrega jetri i srca.

 

HDM i dalje nastoji sustavno obavještavati javnost  o prikupljanju organa – građani u svako doba moraju dobit odgovor na svako pitanje, a naša je dužnost i obveza to ispuniti.

 

 

Izvori:

  • Grad Rijeka
  • Marija Veneruzzo Crljenica, edukatorica HDM-a