Predsjednik Eurotransplanta prof. dr. Bruno Meiser:

„Teško je kopirati hrvatski model jer zahtjeva visoku razinu solidarnosti u društvu, izvrsnu organizaciju, jaku stručnu i neprekidnu predanu službu, a aktivnu kroz cijelu godinu i, iznad svega, posvećene liječnike i transplantacijske  koordinatore koji žive za taj posao“.

 

 

U Noordwijku, u Nizozemskoj je od 4-6. listopada o.g. jubilarnim kongresom označena 50-godišnjica osnivanja Eurotransplanta. Prisustvovalo je gotovo 600 sudionika. Među njima su bili predstavnici suradnih organizacija iz Europe i SAD-a, članovi obitelji preminulih donora, istaknute javne osobe i predstavnici medija. Glavna tema upriličenog kongresa bila je „Zajedno u misiji spašavanja života“.

 

Posebni uzvanici na Kongresu bili su nizozemski suveren Willem-Alexander i ministar zdravstva RH prof. dr. Milan Kujundžić kao predstavnik najuspješnije Eurotransplantove države. Pratila ga je naša veleposlanica Andrea Gustović-Ercegovac. Profesor Kujundžić je održao prezentaciju o naporima i uspjesima Hrvatske na polju presađivanja  i doniranja pod naslovom „10 Years, Million Gifts“ (10 godina od RH u Eurotransplantu). Zahvalio je obiteljima preminulih donora i transplantacijskim profesionalcima u Hrvatskoj.

 

Sudionicima jubilarne konferencije obratila se i dr. Mirela Bušić, državna koordinatorica za transplantaciju. Ona je objasnila kako je Hrvatska 2000. godine imala svega 12 donora, a sada ih je godišnje oko 150.

 

Prof. Kujundžić izlaže

 

Više kongresnih učesnika je u nekoliko navrata istaknulo pozitivan primjer Hrvatske, koji pokazuje kako je moguće u razmjerno kratkom vremenu značajno promijeniti stanje u prikupljanju organa i transplantacijskoj medicini jedne zemlje. Naime, od svih članica Eurotransplanta (Njemačka, Belgija, Nizozemska, Luksemburg Mađarska, Austrija, Slovenija i Hrvatska), bolesnici najmanje na organe čekaju u Hrvatskoj. U vrhu smo u broju presađenih bubrega, jetri i srca.

 

Plemenita podrška hrvatskih građana stoji iza tih impresivnih podataka.

 

Posebno priznanje posthumno je dobio utemeljitelj Eurotransplanta (1967. godine), prof. dr. Jon J. van Rood, koji je preminuo u srpnju ove godine. Priznanje je preuzela njegova supruga.

 

 

Izvori:

  • aktualno.hr
  • direktno.hr
  • predsjednik HDM-a
  • Eurotransplant news