Hrvatska je i u 2016. godini bila vrlo uspješna na planu prikupljanja organa od umrlih osoba i  transplantacijskog liječenja. Ponovno je bila najuspješnija Eurotransplantova država i uz Španjolsku, najuspješnija u Europi.

 

U toj godini Hrvatska je imala 34.8 donora na milijun stanovnika i više od 80 transplantacijskih zahvala na mil. stanovnika. Ovo su razmjerno najbolji svjetski rezultati za područje bubrega i jetre.

 

Zahvaljujući predsjedniku Hrvatske donorske mreže, dr. Nikoli Žgrabliću i suradnicima, Pulska je bolnica u 2016. godini imala 7 umrlih davatelja, što iznosi gotovo 43 davatelja na milijun stanovnika.

 

Hrvatska ima i najbolje rezultate u multiorganskom doniranju (više organa od pojedinog preminulog davatelja).

 

Sve ove visoke stope postignute su neprekidnom radu u javnosti, edukaciji u zdravstvenom sustavu i mreži licenciranih transplantacijskih koordinatora. Posebno je ovdje vrijedno spomenuti stalno obrazovanje studenata medicine, koji već niz godina radom u javnosti  sudjeluju u uspostavi uspješnog donacijskog sustava.

 

Hrvatska donorska mreža je najaktivnija organizacija takvog tipa  u Hrvatskoj i svojim 20-godišnjim djelovanjem čini temelj pozitivnog stava u pitanju doniranja organa i transplantacijskog liječenja.