U Predstavničkom domu i Domu naroda Parlamenta Federacije BiH početkom studenoga o.g. jednoglasno je usvojen Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o transplantaciji organa i tkiva. Izglasavanju Zakona prisustvovali su predstavnici Udruženja transplantiranih i dijaliziranih bolesnika u FBiH.

 

Time je Federacija BiH, nakon 6-mjesečne javne rasprave, dobila novi Zakon o transplantaciji organa i tkiva. Stupit će na snagu objavom u službenim novinama.

 

U prijedlogu novog zakona učestvovali su zdravstveni profesionalci, predstavnici vlasti, ali i dijalizni bolesnici koji već duže vrijeme upozoravaju na naglašeni nedostatak organa za presađivanje. Zbog otezanja s donošenjem suvremenog zakona, dijalizni bolesnici su nedavno u Federaciji ponovili javni protest s odbijanjem dijalitičkog liječenja.

 

 

 

 

Zakon donosi novinu u tzv. pretpostavljenom pristanku, što znači da je potencijalni davatelj svaki građanin koji se za života pisanom izjavom o nedarivanju nije tome izričito protivio. I dalje će se uža rodbina mrtvog davatelja pitati za privolu o doniranju organa. To su kako slijedi – najprije bračni drug pa roditelji ili djeca, a po potrebi braća ili sestre.

 

Vjeruje se da će ovo, kao i u drugim državama s takvim zakonom, doprinijeti povećanju broja davatelja organa, a time i unaprijediti transplantaciju u toj zemlji.

 

Izvori:

  • Vernes Ćosić, osobno priopćenje
  • Dnevni avaz
  • Nezavisne novine

 

Vezani tekstovi: