Urednik

 

 

Početkom prosinca o.g. označena je 50-godišnjica prve uspješne transplantacije srca. Izveo ju je Cristiaan Barnard u Cape Townu, u Južnoj Africi.

 

Dana 2. prosinca 1967. g., Denise Darvall, 25-godišnja informatička programerka, srušena je u prometnoj nesreći prilikom prelaženja ulice u Cape Townu. Odvezena je hitno u bolnicu Groote Schuur (Veliki sjenik), gdje je ustanovljena moždana smrt. Njeno srce bilo je u dobrom stanju i imala je istu krvnu grupu kao teški srčani bolesnik, 53-godišnji trgovac Louis Washkansky. U 4-satnoj operaciji Barnard je, s dvadesetočlanim timom, pacijentu Washkanskom nadomjestio bolesno srce sa srcem poginule djevojke.

 

 

Pacijent  je umro 18 dana kasnije od obostrane upale pluća kao posljedice jakog imunosupresivnog liječenja. Prvo presađivanje srca bio je presudan događaj za kirurgiju i za 45-godišnjeg liječnika. “Bio sam u subotu sasvim nepoznat, a u ponedjeljak sam postao slavan širom svijeta”, napisao je Barnard kasnije. Godine 1969. objavio je novinarima: “Beskrajno je bolje presaditi srce i sačuvati nečiji život negoli ga zakopati i prepustiti uništenju”.

 

Znamenita operacija transplantacije srca 1967. je ujedno i prva poznata multiorganska transplantacija – Barnard je od poginule Denise Darvall uzeo i jedan bubreg i transplantirao ga terminalno bolesnom dječaku.

 

 

 

Mjesec dana kasnije srce je transplantirao i Norman E. Shumway (porijeklom iz talijanske savojske kraljevske obitelji) u Kaliforniji, a 1968. Denton Cooley u Texasu. Razvojem novih i savršenijih lijekova protiv odbacivanja, kao i dodatnih kirurških iskustava, presađivanje srca postao je standardni postupak. Od tada je u svijetu presađeno više od 100 tisuća srca. Samo u SAD-u presađivanje se obavlja u 200-tinjak bolnica i klinika,  s dugoročnim preživljenjem od preko 80%.

 

Barnard je rođen u siromašnoj obitelji, studirao je u Južnoafričkoj republici i specijalizirao kardiokirurgiju u Minnesoti (SAD) kod slavnog kirurga Wangensteena.

 

Po procjeni tadašnjih medicinskih autoriteta, Barnardov je najveći doprinos predstavljala hrabrost presaditi ljudsko srce u vremenu kada su mnogi  kirurzi eksperimentirali na životinjama, no nisu imali hrabrosti učiniti to kod čovjeka. Jednom od pionira srčane transplantacije, prof. Shumwayu sa Sveučilišta Stanford, najveću vrijednost predstavlja Barnardova odluka da prvi donor bude žrtva prometne nesreće u stanju moždane smrti,. “To je učinilo pacijente u takvom stanju prihvatljivim davateljima organa širom svijeta. Bez korištenja srca od moždano mrtvog pacijenta, ne bismo bili mogli krenuti dalje i učiniti presađivanje srca standardnim liječenjem”, napisao je Shumway. “Ovo je bilo presudan napredak, jer je učinio mogućim transplantacije drugih organa”.

 

Za vrijeme aparthejda Barnard je ignorirao rasne barijere u svojoj zemlji – dopuštao je rad rasno miješanog medicinskog osoblja u operacijskim dvoranama i transplantirao srca bijelih, moždano mrtvih pacijenata u tijela crnih primatelja. U teškim društvenim okolnostima, hrabro je osuđivao južnoafričku politiku rasne podjele i diskriminacije. U glasovitoj operaciji prije pedeset godina, i ovoga se puta oslonio na provjereno vrijednog asistenta crne rase, Hamiltona Nakija.

 

 

Detalj iz : The Cape Town Heart Museuma

 

 

Nakon svoje prve transplantacije srca, 3. prosinca 1967. g., Christiaan Barnard je zapisao: “Ovo dostignuće nije iznenadilo medicinski svijet – neprestani napredak prema tom cilju, koji su postizali imunolozi, biokemičari, anesteziolozi, kirurzi i specijalisti u mnogim drugim granama medicinske znanosti diljem svijeta omogućio je ovaj novi uspjeh u transplantacijskoj medicini”.

 

Kronični artritis ruku prisilio je kasnije Barnarda da napusti kirurgiju i posveti se pisanju. Prekinuo je kirurški rad sredinom 80-ih godina. Njegov univerzalni i povijesni uspjeh promijenio je tijek njegovog života. “Svaki čovjek, koji kaže da ne voli divljenje i priznanja, budala je ili lažac” rekao je jednom dr. Barnard ukazujući na snagu pritiska javnosti. “Uspjeh daje čovjeku odvažnost da nastavi i da učini još više“.

 

 

 

 

Christiaan Barnard, pionir u transplantaciji srca, umro je u 78. godini života u ciparskom odmaralištu Paphos od srčanog udara s plućnim komplikacijama. Ambulantnim kolima odvezen je u bolnicu, gdje je u jedan sat poslije ponoći 2. rujna 2001. ustanovljena smrt.