“Narod, koji želi afirmirati svoje pravo na opstanak,
mora u svakom pogledu izvršiti svoju dužnost …”
(prof. dr. D. Perović, s prvog predavanja
na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, 1918. g.)

 

V. poruku

 

Svečanim skupom je prije nekoliko dana u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskoga u Zagrebu označena 100-godišnjica osnivanja zagrebačkoga Medicinskog fakulteta.

 

Svečanosti su prisustvovale mnoge javne osobe, studenti Medicine, kao i predstavnici vlasti s područja zdravstva, obrazovanja, predsjednik Sabora, predsjednik HAZU-a i rektor Sveučilišta. Pokrovitelji povijesnog dana osnivanja zagrebačke Medicine (1917. g.) bili su predsjednica Republike i gradonačelnik Zagreba.

 

Dekan Medicinskog fakulteta  prof. dr. sc. Marijan Klarica. govorio je o njegovom društvenom značenju i ulozi kao centra izvrsnosti i stručnosti.

 

U povodu 100. obljetnice, Hrvatska pošta izdala je marku pod naslovom “100 godina Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu” . Marka sadrži  poznati Mihanovićev reljef , “Medicina”.

 

 

Vijeće Medicinskog fakulteta je, za promicanje humanosti i etičnosti, ovom prilikom nagradu „Medicina“ dodijelilo Zavodu za biomedicinu i transplantaciju Ministarstva zdravstva, kao i  transplantacijskim centrima u KBC Zagreb, KBC Rijeka, KBC Osijek, KB Dubrava i KB Merkur.

 

Posebna nagrada za doprinos na polju transplantacije dodijeljena je organizaciji civilnog društva – Hrvatskoj udruzi Transplant.