Ako ste spremni darivati, možete očekivati da će drugi darovati vama, HDM

 

 

Nakon donošenja novog transplantacijskog zakona u BiH, ministri zdravstva Hrvatske M. Kujundžić i Federacije BiH V. Mandić ugovorili su u Sarajevu ovih dana dodatnu suradnju na polju razvoja transplantacije i razmjene organa, kao i nastavka obrazovanja zdravstvenih kadrova. Posebno će se zajednički raditi  na pomoći u situacijama hitno indiciranog presađivanja solidnih organa, kao i transplantacija kod djece.

 

Uspješni hrvatski sustav pribavljanja organa bit će na raspolaganju građanima Federacije BiH, a pribavljenim organima u BiH koristit će se po potrebi i u Hrvatskoj, kako bi se u međusobnoj razmjeni i reciprocitetu postigla ravnoteža. Pribavljanje organa za Federaciju bit će tako neizravno vezano preko Hrvatske na Eurotransplantov sustav za razmjenu organa. Troškove za transplantaciju entitetskih pacijenata snosit će njihov zdravstveni sustav.

 

Suradnja s BiH na planu uređivanja sustava, obrazovanja tx koordinatora, kao i transplantacijskih liječnika, traje odavno ranije, već od 2002. godine. Tada je Hrvatska donorska mreža u trodnevnom tečaju, skupa sa španjolskim stručnjacima, obrazovala u Tuzli prvih 46 transplantacijskih koordinatora.

 

Ministri Hrvatske i Federacije BiH

 

Prilikom dogovaranja daljnje suradnje, hrvatska Vlada je novčanom pomogla Sveučilišnu bolnicu u Mostaru u smanjenju njezinih financijskih poteškoća.

 


Vezane vijesti:

 

NOVI TRANSPLANTACIJSKI ZAKON U FEDERACIJI BiH

 – ZNAČAJNI PRITISCI ZA TRANSPLANTACIJSKI NAPREDAK U BiH

PREGLED RAZVOJA TRANSPLANTACIJE U BiH

MOSTARSKI LIJEČNICI SURAĐUJU S USPJEŠNOM HRVATSKOM TX-om