U Trogiru – Čiovo održan je od 26. do 28. ožujka 2018. 4th INTERMEDIATE TRAINING COURSE In Transplant Procurement Management. Organizatori i priređivači bili su Hrvatska donorska mreža, barcelonski Transplant procurement management i Ministarstvo zdravstva RH.

 

Tečaju je učestvovalo 32 polaznika  iz Hrvatske, Crne Gore, BiH, Srbije, Makedonije i Kosova.

 

Po riječima voditelja toga tečaja, dr. Nikole Žgrablića, predsjednika HDM-a, kao glavna tema naglašeno je  prikupljanje organa od davatelja nakon ustanovljene kardiocirkulacijske smrti (DCD, donation after circulatory death).  DCD prikupljanje organa je nešto što nas čeka u budućnosti i nešto u čemu je naš primjer, Španjolska, već odavno uvelike napredovala.  Visoka stopa dobivenih organa u Španjolskoj, naime, dolazi od davatelja nakon kardiocirkulacijske smrti.

 

Pojavljuje se potreba uvođenja End of life care u hrvatsku intenzivnu medicinu. Na ovom Tečaju upućen je poziv prisutnom stručnjaku g. Albertu Sandumingeu iz Barcelone, da dođe na hrvatski kongres Intenzivne medicine i održi predavanje o End of life careu. HDM je spreman pokriti odgovarajuće troškove. Očekuje se da bi takvo  njegovo uvodno predavanje uvelo ovu temu u fokus hrvatskih intenzivista. Napredovanje na tom planu je istovremeno i preduvjet za dobivanje organa od DCD davatelja, no ovo nije važno samo zbog doniranja organa, nego je to uvriježena praksa koju treba uvesti i u naše bolnice.

 

Bilo je i riječi o mogućnosti da sljedeći tečaj u Hrvatskoj bude napredni, advanced TPM course, u trajanju od 4-5 dana i da djelomice ili u cijelosti bude posvećen DCD doniranju.

 

Izvješće o zadovoljstvu polaznika na ovom Tečaju (u prilogu), pokazuje da su predavači bili iznimno motivirani i uspješni. U zadnja dva tečaja uvedeni su novi predavači: Vlasta Merc, intenzivistica iz KB-a Dubrava i Mate Perković, intenzivist iz KBC-a Split. Kako su ove godine sudjelovali polaznici isključivo s područja bivše države, Tečaj je održan na hrvatskom jeziku, što je zasigurno doprinijelo boljem razumijevanju i većem zadovoljstvu polaznika.

 

U planu  je da se sljedeći takav tečaj održi u  Istri. Ove godine je tvrtka Astellas djelomice sponzorirala ovaj skup, a drugi dio troškova snosilo je Ministarstvo zdravstva. Nažalost, ministarstva zdravstva iz zemalja odakle su stigli  polaznici, nisu bila posebno zainteresirana za financijsko sudjelovanje. Vjerujemo i dalje  ipak  drže do razvoja transplantacijskih programa u svojim državama.

 

Prilog: Evaluation report Croatia 2018

 

Autorica fotografija: Amal Cheema

 

 

S izlaganja

 

 

 

Neizostavne vježbe

 

 

 

 

Učesnici 2018. g.