PIŠE: dr. Nikola Žgrablić, predsjednik HDMA-a

 

Od 25-27. veljače 2019. održan je 5. Intermediate training course in transplant coordination, u suorganizaciji Ministarstva zdravlja, Hrvatske donorske mreže i TPM-DTI  ( Transplant Procurement Management – Donation and Transplantation Institute ) fundacije iz Barcelone.

Tečaj je bio namijenjen transplantacijskim koordinatorima, ključnim osobama transplantacijskog procesa. Programom Tečaja je obuhvaćen cijeli postupak pronalaženja donora organa, od organizacijskih postavki, samog pronalaženja donora i njegove evaluacije, preko dijagnostike moždane smrti, održavanja donora i razgovora s obitelji, do samog čina eksplantacije i pravila raspodjele i alokacijskih kriterija. Osim toga održane su i tri radionice: pronalaženje donora, razgovor s obitelji i postavljanje dijagnoze moždane smrti s održavanjem donora.

Na Tečaju je sudjelovalo 29 polaznika, od kojih 25 iz Hrvatske i po dvoje iz Bosne i Hercegovine i Makedonije..

Vjerujemo da se s održavanjem ovog Tečaja i edukacijom novih transplantacijskih koordinatora, može očekivati zadržavanje i povećavanje postojeće visoke razine doniranja i transplantacije organa u Hrvatskoj, dok se s druge strane, u drugim zemljama stvaraju pretpostavke za uspješno pokretanje transplantacijskih programa, koji do sada nisu na zadovoljavajućoj razini. Ovo je peti i posljednji tečaj u ovom zajedničkom projektu pa se nadamo da će se suradnja nastaviti s obzirom na dobra iskustva i rezultate koja ovakva edukacija nosi.

 

 

5. Training course, u Rovinju

 

 

Course Program TPM 2019