EDUKACIJSKE AKTIVNOSTI HDM-a

1403, 2019

HDM-OV LETAK ZA BUBREŽNE BOLESNIKE

 

Piše: dr. Nikola Žgrablić

 

 

HDM je tiskala informativni letak za bubrežne bolesnike, pacijente na listama čekanja i one koji bi to u budućnosti mogli postati. Leci i prateći plakati bit će distibuirani po svim dijaliznim centrima u Hrvatskoj.

 

Čini se da mnogi naši pacijenti nisu u […]

1203, 2019

ODRŽAN 5. INTERMEDIATE TRAINING COURSE IN TRANSPLANT COORDINATION

 

PIŠE: dr. Nikola Žgrablić, predsjednik HDMA-a

 

Od 25-27. veljače 2019. održan je 5. Intermediate training course in transplant coordination, u suorganizaciji Ministarstva zdravlja, Hrvatske donorske mreže i TPM-DTI  ( Transplant Procurement Management – Donation and Transplantation Institute ) fundacije iz Barcelone.

Tečaj je bio namijenjen transplantacijskim koordinatorima, ključnim osobama transplantacijskog procesa. […]

904, 2018

ODRŽAN 4th INTERMEDIATE COURSE

 

U Trogiru – Čiovo održan je od 26. do 28. ožujka 2018. 4th INTERMEDIATE TRAINING COURSE In Transplant Procurement Management. Organizatori i priređivači bili su Hrvatska donorska mreža, barcelonski Transplant procurement management i Ministarstvo zdravstva RH.

 

Tečaju je učestvovalo 32 polaznika  iz Hrvatske, Crne Gore, BiH, Srbije, Makedonije i Kosova.

 

Po riječima voditelja […]

2203, 2018

4th INTERMEDIATE TRAINING COURSE In Transplant Procurement Management

 

U Trogiru – Čiovo će se od 26. do 28. ožujka o.g. održati 4th INTERMEDIATE TRAINING COURSE IN Transplant Procurement Management . Organizatori i priređivači su Hrvatska donorska mreža, barcelonski Transplant procurement management i Ministarstvo zdravstva RH.

 

Na Tečaju sudjeluje 32 polaznika i to  iz Hrvatske, Crne Gore, BiH, Srbije, Makedonije i […]

2310, 2017

KRENUO EUROPSKI PROJEKT EUDONORGAN

 

Piše: dr. Nikola Žgrablić, predsjednik HDM-a

 

 

U rujnu 2017. počeo je projekt EUDONORGAN koji je pokrenula Europska Unija na inicijativu Europskog parlamenta s ciljem porasta stope doniranja organa u Europi. Riječ je međunarodnom konzorciju vodećih europskih zemalja za područje transplantacije organa.

 

Projekt se sastoji od dvije glavne aktivnosti. Prva je Train the trainers, koju vode Barcelonsko sveučilište i barcelonski Donation and Transplantation Institute (DTI).  Druga je aktivnost Social Awarenes,  koju vode Institut za transplantaciju organa i tkiva Republike Slovenije i Institut za transplantaciju i biomedicinu Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske. Cilj je organizirati šest događaja u Europi koji će podići svijest u javnosti o doniranju i transplantiranju organa.

 

[…]

2705, 2017

OZNAČEN DAN DARIVANJA I PRESAĐIVANJA ORGANA I TKIVA U HRVATSKOJ

 

Danas je u Puli označen Dan darivanja i presađivanja organa i tkiva, 26. svibnja. Na Trgu Republike postavljen je štand, na kojem su aktivisti Hrvatske donorske mreže, kao i učenici pulske Medicinske škole sa svojim profesorima objašnjavali značenje darivanja organa u svrhu liječenja teških i terminalnih bolesnika.

 

Ovo je samo dio takvih događanja po cijeloj zemlji.

 

[…]

301, 2017

HRVATSKA NOSITELJ NOVOG EUROPSKOG PROJEKTA O DARIVANJU ORGANA – EUDONORGAN

 

Urednik

 

Nepunih dva mjeseca nakon Konferencije o potrebi unapređenja presađivanja organa u Europi, koja je održana u Bruxellesu 18. listopada 2016. na inicijativu našeg europarlamentarca Ivana Jakovčića, potaknut  je novi institucionalni pomak.

 

Europski parlament pokrenuo je projekt pod imenom EUDONORGAN, a podržala ga je Europska komisija […]

1912, 2016

ODRŽAN JE 3. INTERMEDIATE TRAINING COURSE IN TRANSPLANT COORDINATION

 

Piše: predsjednik HDM-a, dr. Nikola Žgrablić

 

Od 2. do 4. studenoga 2016. u Art hotelu u Splitu, održan je 3. Intermediate training course in transplant coordination, u suorganizaciji Ministarstva zdravstva, Hrvatske donorske mreže i TPM-DTI (Transplant Procurement Management – Donation and Transplantation Institute) fundacije iz Barcelone.

 

[…]

512, 2016

S PRVOG TX KONGRESA U HRVATSKOJ

Urednik

 

Dana 2. i 3. prosinca 2016. g. održan je u Zagrebu I. Kongres Hrvatskog društva za transplantacijsku medicinu. Kongres je okupio veliki broj stručnjaka s tog područja, s obiljem predavanja i izlaganja koji govore o aktualnom stanju ove uspješne medicinske grane.

Program: http://hdtm.hr/kongres/public/files/program.pdf 

 

Zahvaljujući izvrsnoj organizaciji , kao i nedvojbenoj javnoj podršci, Hrvatska ima najbolje svjetske rezultate u prikupljanju i presađivanju solidnih organa. Postignuta je stopa od 40 donora na milijun stanovnika (porast od 13%) i taj broj značajno raste svake godine. (Nedavno su ti podaci istaknuti na Transplantacijskoj konferenciji u Europskom parlamentu  – listopad/2016.) http://www.hdm.hr/2016/10/29/odrzana-konferencija-o-transplantaciji-u-europskom-parlamentu/

 

 

[…]

2911, 2016

Izvješće iz Dubrovnika

 

Piše:  

Marija Crljenica – Veneruzzo, bacc.med.techn.

 

 

Jedan od važnih projekata HDM-a je edukacija učenika trećih razreda srednjih škola, nakon  što je  Ministarstvo znanosti i obrazovanja na našu inicijativu, u tim razredima u Hrvatskoj propisalo  nastavnu jedinicu o donaciji i transplantaciji organa u sklopu predmeta Etike i Vjeronauka.

 

[…]

Load More Posts