O DAVATELJU ORGANA

NHBD DONORI – DODATNA RAZJAŠNJENJA

 

                      Piše: urednik

 

 

 

Unatoč velikim trasplantacijskim naprecima, u svijetu i dalje postoji ogromni nerazmjer između potreba za organima i njihovom raspolaganju za presađivanje. I dalje vrijedi davna izreka da je transplantacija postala žrtva svojega vlastitog uspjeha.

 

U samim transplantacijskim počecima, u razdoblju prije donošenja zakona o moždanoj smrti krajem 70-ih godina, organi su se mogli dobiti samo od davatelja u stanju nakon prekida cirkulacije, tzv. kardiocirkulacijske smrti, tj. srčanog zastoja.  Tkiva, kao što su srčani zalisci, rožnice, kost .., i danas se dobivaju od tih donora.

 

[…]

25.02.2017|

SLOŽENOST UMIJEĆA RAZGOVORA S OBITELJI

Piše: urednik

 

 

Moždana smrt je smrt

 

 

UVOD

 

Većina zemalja ima neprestani problem s nedostatkom organa za presađivanje. Potrebe su uglavnom višestruko veće od broja prikupljenih organa. Mogućnost da se organi dobiju od uzgoja matičnih stanica, još je daleko. Zato je potrebno unaprijediti i poboljšati sadašnje stanje, u kojem ljudske supstance nemaju zamjenu.

 

Evo razmatranja o problemima na koje nailaze mnoge zemlje u svijetu. Kad dođe do moždane smrti pacijenta i kada bliska obitelj bude pozvana na razgovor o mogućnosti dobivanja organa za presađivanje, ona često nije na razini da stanje razumije i donese odgovarajuću odluku. S tim sumnjama i dvojbama vrijeme prolazi i gube se izgledi za vrijednost potencijalno iskoristivih organa. Rastu visoki troškovi nepotrebnog i besmislenog odugovlačenja i nastavka liječenja umrlog pacijenta. Nikakva se odluka ne donosi. Neutemeljena nada razara blisku rodbinu i širi krug najbližih. Traje psihičko iscrpljivanje. Na koncu se tehnološka podrška umrlom ipak mora isključiti, a izgledi da se pomogne nizu teško bolesnih ljudi, nepovratno su izgubljeni.

 

[…]

29.03.2016|

POPULARNI PRIKAZ DONIRANJA ORGANA

 

Ovo je popularni i razumljivi UNOS-ov (United Network of Organ sharing, USA) animirani, filmski  prikaz doniranja i dobivanja organa za presađivanje.

 

Komentar je na engleskom jeziku, no ovdje ćemo ukratko prenijeti sukcesivne faze prikaza:

 

 

[…]

02.03.2016|

VRLO NISKA RIJEČKA STOPA ODBIJANJA DARIVANJA ORGANA

 

U KBC Rijeka je u razdoblju 2010-2014. godine stopa darivanja organa od umrlih spuštena na nevjerojatnih 2.5%.

 

Stopa odbijanja u svijetu po iskustvu se teško može spustiti ispod 10%, a najniže stope kreću se uglavnom između 10 i 20%. Takvi su i aktualni rezultati u Hrvatskoj.

 

[…]

18.02.2016|

DARIVANJE ORGANA

Preuzeto sa Središnjeg državnog portala

 

Darivateljem organa smatra se svaka preminula
osoba koja se za života tome nije izričito protivila

 

Presađivanje ili transplantacija organa je metoda liječenja bolesnika kod kojih je došlo do nepovratnog zatajenja funkcije organa.

Presaditi se mogu organi (bubreg, jetra, srce, pluća, gušterača, tanko crijevo), tkiva (koža, dijelovi kosti, srčani zalisci, krvne žile, rožnice i dr.) i stanice (krvotvorne matične stanice, stanice otoka gušterače…).

Pristanak obitelji

U Hrvatskoj se mogućim darivateljem organa smatra svaka preminula osoba koja se za života tome nije izričito protivila. Iako naš zakon ne propisuje obvezu traženja dozvole za eksplantaciju organa od obitelji […]

12.01.2016|

MOŽDANA SMRT – ORGANIZACIJSKI POSTUPAK U HRVATSKOJ

 

Dijagram vođenja_1

 

[…]

17.11.2012|

EUROTRANSPLANT – KAKO FUNKCIONIRA RASPODJELA ORGANA

U ET-u postoji jedinstvena lista čekanja. Na njoj se nalazi otprilike 15 tisuća pacijenata. Tako je moguće da svaki prikupljeni organ nađe odgovarajućeg primatelja, temeljem savršene kompatibilnosti.

 

Eurotransplant godišnje alocira oko 7 tisuća organa. Zahvaljujući dobroj  organizaciji, organi se mogu osigurati i hitnim bolesnicima, kao i djeci, te pacijentima s rijetkim biološkim karakteristikama.

[…]

23.06.2011|

Kako postati darovatelj krvotvornih matičnih stanica?

Davanje krvnih uzoraka za građane obavlja se  u Zavodu za tipizaciju tkiva KBC Zagreb, Kišpatićeva 12, (zelena zgrada). Nakon popunjavanja pristupnice, uzet će Vam se epruveta krvi za HLA tipizaciju .

 

Možete se javiti i  prilikom akcije uzimanja uzoraka krvi , koju u vašem gradu organizira Zaklada Ana Rukavina.

 

Darovatelj može biti svaka zdrava osoba u dobi od 18 do 40 godina.

 

19.09.2010|
Load More Posts