O HRVATSKOJ DONORSKOJ MREŽI

INTERVJU S PREDSJEDNIKOM HDM-a, 2018.

 

Intervju vodio urednik www.hdm.hr, prim. mr. sc. dr. Igor Povrzanović

 

 

Ušli smo u 2018. godinu. Za Hrvatsku donorsku mrežu važna je, jer označava 20-godišnjicu službenog osnivanja i djelovanja ove organizacije, koja je još dvije godine ranije započela javnu akciju i kampanju u javnosti za dobivanje većeg broja organa za presađivanje. Ove godine istovremeno označavamo 4. godišnjicu IV. izdanja ovog web mjesta na domeni www.hdm.hr, koje je odigralo važnu ulogu u unapređenju transplantacije u našoj zemlji. Upravo je inicijativa HDM-a ranih 2000-ih bila okrenuta javnosti s molbom građanima da sudjeluju u prikupljanju organa i tako dala nagli zamah hrvatskoj transplantacijskoj medicini.

 

U svijetu i dalje postoji velika potreba za organima za presađivanje. Upravo prije nekoliko dana je u jednoj emisiji  akademik Davor Miličić naglasio da u svijetu danas ima oko 20 milijuna bolesnika kojima bi bilo indicirano presađivanje srca. Na osnovu ove tvrdnje može se zaključiti koliki je još uvijek nerazmjer potreba u odnosu na broj organa na raspolaganju. Naime, u svijetu je u 2015. godini presađeno ukupno svega 7100 srca, a u 2016. godini u Eurotransplantu 5 587 i u Hrvatskoj 35 srca.

 

Povodom ranije spomenutih obljetnica razgovaram s predsjednikom Hrvatske donorske mreže, dr. Nikolom Žgrablićem, specijalistom anesteziologom i intenzivistom iz Pulske bolnice, licenciranim europskim trantransplantacijskim koordinatorom i osobom s važnim funkcijama u europskim transplantacijskim tijelima.

 

Pitanje urednika:

 G. predsjedniče, razgovor o transplantaciji je u zadnje vrijeme i dalje vrlo aktualan u neizostavno svim medijima u Hrvatskoj. Zahvaljujući visokoj razini stručnosti, odličnoj organizaciji i predanosti velikog broja zdravstvenih radnika i tehničkog osoblja, presađivanjem srca upravo je spašen život 4-godišnjoj djevojčici u KBC na Rebru.

 

I mi smo ovdje u prilici zahvaliti svima na uspješno izvedenom poslu. No, ostaje nam da iskoristimo trenutak i nadoknadimo ovih dana velikim dijelom propušteno: spomenuti mnogo puta i biti bezgranično zahvalni nepoznatoj austrijskoj obitelji, koja je svojom hrabro donesenom odlukom i plemenitom gestom donirala srce preminulog djeteta kako bi se u Hrvatskoj spasio život vitalno ugroženoj djevojčici, pacijentici slične dobi.

 

[…]

31.01.2018|

DOBRI POKAZATELJI ZA 2016. GODINU

 

Hrvatska je i u 2016. godini bila vrlo uspješna na planu prikupljanja organa od umrlih osoba i  transplantacijskog liječenja. Ponovno je bila najuspješnija Eurotransplantova država i uz Španjolsku, najuspješnija u Europi.

 

U toj godini Hrvatska je imala 34.8 donora na milijun stanovnika i više od 80 transplantacijskih zahvala na mil. stanovnika. Ovo su razmjerno najbolji svjetski rezultati za područje bubrega i jetre.

 

Zahvaljujući predsjedniku Hrvatske donorske mreže, dr. Nikoli Žgrabliću i suradnicima, Pulska je bolnica u 2016. godini imala 7 umrlih davatelja, što iznosi gotovo 43 davatelja na milijun stanovnika.

 

[…]

15.11.2017|

ZAKLADA ADRIS PODRŽALA HDM

 

 

Neprofitnoj organizaciji Hrvatskoj donorskoj mreži su nedavno na natječaju Zaklade Adris dodijeljena sredstva u visini od 36 tisuća kuna za prijavljeni projekt  Da, ja sam donor! – Program promocije Hrvatske donorske mreže.

 

Program HDM-a pod ovim nazivom pripremljen je ciljano za ovaj natječaj.

 

Natječaj je inače sadržavao dva programa:

  1. ZNANJE I OTKRIĆA
  2. STVARALAŠTVO, EKOLOGIJA, BAŠTINA I DOBROTA

 

[…]

24.10.2017|

PREDSJEDNIK HDM-a IZABRAN U BORD EDTCO-a

 

 

Predsjednik HDM-a i pulski anesteziolog i intenzivist, dr Nikola Žgrablić nedavno je izabran za jednog od članova borda EDTCO-a ( European Donation and Transplant Coordinators Organization). Rezultati su objavljeni na zadnjem kongresu ESOT-a (European Society for Organ Transplantation) u Barceloni, u rujnu o.g. (EDTCO sada čini dio ESOT-a)

 

Prijedlog je došao od prethodnog predsjednika EDTCO-a, Francuza Juliena Charpentiera na osnovi višegodišnjeg uspješnog djelovanja, kao i zahvaljujući transplantacijskim uspjesima Hrvatske. Izabran je tajnim glasanjem.

 

[…]

20.09.2017|

HDM u Europskom parlamentu

 

 

Piše urednik

 

Inicijativom hrvatskoga europarlamentarnog zastupnika g. Ivana Jakovčića i njegovog pulskog i briselskog ureda, u Europskom parlamentu će se posebnom stručnom konferencijom označiti Europski dan darivanja organa. Tom prilikom  će voditelj konferencije, zastupnik Jakovčić predstaviti hrvatsko izuzetno transplantacijsko dostignuće u organizaciji sustava, uspješnoj stopi prikupljanja organa, 15-godišnjem iskustvu u educiranju koordinatora, kao i dugogodišnjem sustavnom obrazovanju srednjoškolaca o potrebi postmortalnog donorstva.   Upozorit će na važnost edukacije javnosti u darivanju organa, kao i obrazovanja tx koordinatora.

 

[…]

12.10.2016|

O PREDSJEDNIKU HDM-a, dr. NIKOLI ŽGRABLIĆU

 

  • Specijalist anesteziolog-reanimatolog, subspecijalist intenzivne medicine
  • do 2011. g. potpredsjednik Hrvatske donorske mreže, od 2011. predsjednik HDM-a

 

Funkcije u međunarodnim tijelima:

 

[…]

13.04.2016|

TRANSPLANTACIJSKI KOORDINATORI

Transplantacijski koordinatori su ključne osobe u donacijskom procesu. Bez njihove edukacije, motiviranosti i njihovog rada, transplantacijska medicina nema dovoljan broj organa za transplantaciju.

 

Ranih 60-ih godina prošlog stoljeća pojavili su se u SAD-u prvi transplantacijski koordinatori, dakle osobe zadužene za prikupljanje organa. Prekretnica je bila 1984. godina, kada je u Španjolskoj, odnosno Kataloniji, osnovan prvi tim transplantacijskih koordinatora. Radi se o prvim transplantacijskim koordinatorima kakve danas poznajemo. Dakle, unutarbolničkim koordinatorima, većinom intenzivistima ili anesteziolozima, kojima je glavni zadatak pronalaženje donora. To je ujedno i začetak takozvanog „španjolskog modela“, kakav je prihvatio velik broj europskih zemalja, među njima i Hrvatska.

 

Prvi […]

18.02.2016|

O HRVATSKOJ DONORSKOJ MREŽI

 Piše dr. Povrzanović,  urednik web mjesta

 

 

Hrvatska je razmjerno u broju prikupljenih i presađenih organa, kao i u stopi multiorganskog doniranja, već niz godina u samom svjetskom vrhu.

Uspostavljen je učinkovit sustav educiranih i licenciranih translantacijskih koordinatora, što omogućuje dobivanje organa od umrlih osoba uz privolu njihovih obitelji.

Edukacija u zdravstvenom sustavu neprestano traje. Posebno se možemo podičiti sustavnom edukacijom srednjoškolaca na planu postmortalnom darivanja, u redovitom obrazovnom sustavu. Isto tako sa suradnjom s medicinskim fakultetima i studentima medicine. U radu u javnosti, Donorska kartica, podijeljena u milijun primjeraka, odigrala je svoju promidžbenu ulogu.

HDM se afirmirala […]

24.12.2015|

NACIONALNA STRATEGIJA ZA POVEĆANJE BROJA DARIVATELJA ORGANA I TKIVA

Odlukom ministra zdravstva i socijalne skrbi Darka Milinovića, osnovana je Radna grupa za izradu nacionalne strategije za povećanje broja darivatelja organa i tkiva. U radnu grupu imenovani su vodeći stručnjaci u Hrvatskoj na području organizacije doniranja organa, a njihov je zadatak izrada prijedloga nacrta strategije za daljne povećanje broja donora u svrhu unapređenja kvalitete donorskog programa, a posebno optimalnog, te pravovremenog pružanja skrbi o mogućem donoru organa i tkiva.

 

Radna grupa je već započela s radom, a krajnji je cilj postići razinu od trideset i više donora na milijun stanovnika godišnje.

 

6. listopada 2011. obilježen je Europski dan darivanja i presađivanja organa […]

02.10.2011|

O HRVATSKOJ DONORSKOJ MREŽI

Piše dr. Povrzanović, predsjednik i urednik web mjesta

o_hdm-1Čini se da možemo zaključiti da transplantacijsko polje u Hrvatskoj izgleda drukčije, što nije toliko vidljivo u broju presađenih organa, iako se to stanje bitno poboljšava svake godine. Možemo, međutim, sigurno reći da je obaviještenost javnosti bolja i da je naklonost  stanovništva  prema prikupljanju organa od umrlih veća, a to je jedan od preduvjeta za bolje rezultate u hrvatskoj transplantacijskoj medicini u budućnosti.

 

Hrvatska donorska mreža (HDM) je svoje djelovanje započela upravo promicanjem u javnosti transplantacijskog liječenja i promicanjem postmortalnog darivanja organa. Kriteriji, kojima se procjenjuju uspjesi u stvaranju javnog mnijenja i podršci javnosti, jesu koliko često članovi obitelji u trenutku smrti svojeg bližnjeg imaju izgrađeni stav o doniranju organa. Ono što je prije nekoliko godina bilo samo u našim dalekim željama, događa se sve češće. Obitelj, naime, sama predlaže i zahtijeva da se organi iskoriste i tako spase životi ljudi kojima su organi prijeko potrebni.

 

[…]

10.08.2003|

ISTARSKI ŽUPAN PODRŽAO JAVNU AKCIJU HDM-a ZA DONIRANJE ORGANA

 

 

Istarski župan g. Ivan Jakovčić primio je predstavnike HDM-a u zgradi Istarske u Županije u Puli. Tom je prilikom podržao javnu akciju oko doniranja organa, koju vodi Hrvatska donorska mreža i svečano potpisao Donorsku karticu. Zahvalio je HDM-u, kao i pulskoj bolnici na postignutim rezultatima u prikupljanju organa, čime je omogućeno liječenje presađivanjem i velikom broju bolesnika iz ove regije

 

[…]

24.02.2003|

O HRVATSKOJ DONORSKOJ MREŽI

Piše dr. Povrzanović, predsjednik i urednik web mjesta

 

HRVATSKA DONORSKA MREŽA je organizacija koja se bavi promicanjem postmortalnog darivanja organa radi presađivanja, edukacijom zdravstvenih profesionalaca i bolničkog osoblja na području eksplantacije, poznavanja dijagnostike moždane smrti, tretmana donora organa, edukacijom transplantacijskih koordinatora, organizacijom prikupljanja organa i promidžbom transplantacijske medicine uopće.

 

Hrvatska donorska mreža, sa svojim osnivačima, stručnjacima i volonterima, djeluje u zdravstvenom sustavu i istovremeno u javnosti, promičući od 1996. g. postmortalno darivanje organa u svrhu liječenja.

 

Hrvatska donorska mreža, sa svojim aktivistima, pojačala je posebice svoje djelovanje u 2001.,  Međunarodnoj godini volontera.

 

Povodom završetka Međunarodne godine volontera, 2001., u […]

09.09.2001|
Load More Posts