O TRGOVINI LJUDSKIM ORGANIMA

1504, 2017

PONAVLJA SE SUĐENJE U KOSOVSKOM SLUČAJU „MEDICUS“

 

V. našu vezanu vijest – http://www.hdm.hr/2014/04/26/slucaj-klinike-medicus-na-kosovu/

 

Vrhovni sud na Kosovu je nedavno donio rješenje o ponavljanju sudskog postupka za slučaj „Medicus“, kojim su dvojica kosovskih građana (otac i sin) osuđeni na sedam, odnosno osam godina zatvora. Još nekoliko osoba dobilo je manje kazne.

 

Presudu sa zatvorskom kaznom donio je sud u Prištini još 2013. godine na osnovi podignute EULEX-ove optužnice zbog nelegalne trgovine organima dobivenih od živih davatelja koji su dobrovoljno prodavali svoje organe (bubrege). Prodavatelji su bili siromašni ruski, kazahstanski i turski građani, a primatelji iz Poljske, Kanade i Izraela. Postupci presađivanja obavljani su u spomenutoj ustanovi „Medicus“,

 

Vrhovni sud (u međunarodnom sastavu) donio je, nakon žalbe osuđenih, odluku o ponavljanju suđenja iz proceduralnih razloga. EULEX je iskazao nezadovoljstvo takvom odlukom.

 

Izvor: Agencije

 

 

2009, 2016

U IRANU DOZVOLJENA KUPOPRODAJA ORGANA – PRIHVATLJIVI MODEL?

UREDNIK

 

Iran ima razvijeni sustav dobivanja organa od živih darovatelja, a manjim dijelom od umrlih. To je jedina zemlja u svijetu koja dopušta izvjesni stupanj otvorene kupoprodaje organa. Tim obrascem u potpunosti je, već od 2000. godine, riješeno pitanje prikupljanja organa za presađivanje do te mjere, da liste čekanja uopće nema.

 

Sasvim je drugo pitanje, da li je iranski model prihvatljiv za druge zemlje i koji se elementi takvog modela eventualno mogu koristiti u nedostatku toliko potrebnih organa.

 

KRATKA POVIJEST

 

[…]

205, 2016

DONESENA KONVENCIJA O BORBI PROTIV TRGOVINE LJUDSKIM ORGANIMA

 

U Santiago de Composteli, u Španjolskoj,  je 25. ožujka o.g. pod okriljem Vijeća Europe donesena Konvencija o borbu protiv trgovine organima, koja ima za cilj borbu protiv takve prakse u svijetu. Konvencija istovremeno donosi mjere za zaštitu žrtava takve trgovine i potiče međunarodnu suradnju na tom planu.

 

[…]

1804, 2016

TX „TURIZAM“ IMA VISOKU STOPU SMRTNOSTI – OBVEZNO IZVJEŠĆIVANJE

Ovaj tjedan je u Madridu  završen susret transplantacijskih stručnjaka iz 25 zemalja svijeta. Na tom skupu su razmatrane mjere koje treba poduzeti kad postoji sumnja u transplantaciju učinjenu s organom dobivenim nedozvoljenom trgovinom, sve kako bi se ta praksa spriječila.

 

Računa se da je oko 10 % svih obavljenih transplantacija godišnje u svijetu obavljeno organima od živih davatelja iz nelegalnih izvora. Posljedice trpe i davatelj i primatelj. Davatelj ostaje bez parnog bubrega i tako pokušava izaći iz ekstremnog siromaštva, a primatelj razvija visoku stopu komplikacija. Najčešća je često fatalna infekcija, otporna na antibiotike, koja se kasnije teško liječi u zemlji iz koje je primatelj došao. Ovo se događa u 40-70% slučajeva, od kojih gotovo polovica završava fatalno.

 

[…]

1504, 2016

KAKO LIJEČNICI OCJENJUJU KUPNJU ORGANA

 

American Journal of Transplantation, 2015

Autori: Ambagtsheer, Van Balen, Duijst-Heesters, Massey, Weimar

 

 

Zanimljiva je anketa među liječnicima oko učestalog odlaska bolesnika u inozemstvo radi traženja mogućnosti transplantacije. Provedena je u Nizozemskoj, koja ima razmjerno nisku stopu prikupljanja organa od umrlih (oko 16 na mil. stan.).

 

Zdravstveni radnici mogu odigrati ulogu  u identifikaciji takvih pacijenata i prevenciji te pojave, no nejasna granica između njihovih prava i obveza sputava njihovu ulogu. Rezultati ovog ispitivanja daju nizozemski presjek u odnosu liječnika prema tom fenomenu, njihovom iskustvu, poznavanju legislative i potrebe za smjernicama  djelovanja.

 

[…]

Load More Posts