RELIGIJA O TRANSPLANTACIJI

DAR ORGANA – ČIN LJUBAVI

Mnsg. Živko Kustić, iz Jutarnje propovijedi

 

Darivanje organa je prava vjernička krepost

 

Sadašnji Papa je, kao kardinal Ratzinger, još 1999. u novinama La Republica objavio kako uza se nosi donorsku karticu kao čina ljubavi prema ljudima u nevolji. I Ivan Pavao II. slično je govorio u javnosti.

 

[…]

20.10.2010|

Etički i religijski aspekti doniranja organa

Prof. dr. sc. Josip Grbac (Teološki fakultet, Rijeka)

 

 

grbac1

Etička rasprava o problematici presađivanja organa postala je jedno od važnijih polja razmišljanja u bioetici. Kompleksnost tehnologije, moguća banalizacija ili manipulacija, rizik povezan s pritiskom tržišnog mentaliteta, otvorene perspektive daljnjeg istraživanja, sve su to teme o kojima će još podosta trebati razmišljati.1 Ova tematika, s obzirom da zadire u brojna pitanja kao što su čovjekov integritet, njegovo dostojanstvo, problematika zdravlja i liječenja, neminovno traži od kršćanske etike određene naputke i pravila postupanja.

 

I. ETIKA ODGOVORNOSTI

Razmišljati o problematici presađivanja organa sa stanovišta kršćanske etike pretpostavlja da pojasnimo na kakvu etiku mislimo. Drugim riječima, koji je “oblik” etike najpogodniji za sagledavanje te problematike?

 

Mislim da je danas to tzv. indikativna etika (koja na nešto upućuje, ukazuje), a ne čisto imperativna etika (koja nešto zapovijeda, nalaže neke dužnosti), etika koja je imala prevagu u prošlosti.

 

Već je stari Zenon shvaćao pojam “dužnosti” ne samo pod vidom prisile, već kao zahtjevnost ostvarenja onoga što je dobro. Kroz kasniju povijest razmišljanja, pogotovo u zapadnoj […]

08.01.2010|

Religijski aspekti davalaštva organa

Učestalo pitanje:
Da li je moja odluka o davalaštvu, ili moja dozvola za uzimanje organa kod mojih bližnjih, u skladu s mojim religijskim vjerovanjem?

 

Odgovor:
Gotovo sve religije u svijetu dozvoljavaju i podržavaju presađivanje i doniranje organa.

 

UDRUŽENA KRISTOVA CRKVA

Potiče i podržava donaciju organa.

 

PENTEKOSTALNA CRKVA

Dozvoljava, ali je bitna odluka pojedinca.

 

KVEKERI
(Društvo prijatelja)
Donacija ovisi o individualnoj odluci. Nema službenog stava.

 

UDRUŽENI UNIVERZALISTI
Podržava se doniranje organa i tkiva kao akt ljubavi i nesebičnog davanja.

 

ŠINTOIZAM
Mrtvo tijelo drži se nečistim i opasnim. Diranje mrtvog tijela je ozbiljan prekršaj. Vrlo je teško u ovoj vjeri dobiti pristanak za doniranje ili obdukciju (bitne promjene u posljednjih nekoliko godina!!).

 

LUTERANCI
Doniranje organa je doprinos blagostanju čovječanstva i predstavlja izraz požrtvovne ljubavi za osobe u nevolji. Potiču sljedbenike na razmišljanje o poklanjanju organa i korištenje donorske kartice.

 

AME & AME ZION
(Afrički metodisti)
Donacija organa je akt ljubavi i milosrđa. Ovo […]

08.01.2009|
Load More Posts